We kregen een melding van drie illegaal gevangen dolfijnen die samen met (ook net gevangen) jonge haaien in een klein zeebassin werden gehouden. De dolfijnen waren bestemd voor het afschuwelijke reizende dolfijnencircus dat in Indonesië nog steeds bestaat. Het circus reist met dolfijnen door het hele land. Vaak gaan er dolfijnen al snel dood. De dieren worden ernstig misbruikt en leven onder erbarmelijke omstandigheden.

reddingsactie
Foto: JAAN

JAAN is al jaren bezig met een campagne om het reizende dolfijnencircus verboden te krijgen en is klaar voor de opvang en rehabilitatie van de dolfijnen. ‘s Werelds eerste permanente zeekooi voor de rehabilitatie van dolfijnen ligt in Karimun Jawa, en is tot stand gekomen in 2011 door nauwe samenwerking tussen Ric O’Barry’s Dolphin project en stichting JAAN.

De dolfijnen van de melding bleken gevangen in Karimun Jawa (midden Java), waar de circus-eigenaar inderdaad zijn dolfijnen besteld bij lokale vissers. Het vangen van dolfijnen is uiteraard illegaal, maar desondanks grijpt de overheid niet in en is het rondreizend circus nog altijd actief.

reddingsactie
Het team van JAAN | Foto: JAAN

Op zaterdag 15 december kwam ons team ter plekke in Karimun Jawa, 24 uur nadat het nieuws ons had bereikt. De dolfijnen, een tuimelaar en twee spinner dolfijnen, werden onmiddellijk in beslag genomen en naar onze dolfijnen rehabilitatie zeekooi gebracht.  De tuimelaar stierf echter al tijdens de rit naar de boot en een spinnerdolfijn stierf binnen de dag erna ondanks onze pogingen om hem te helpen. Hun verwondingen en trauma (zeer mogelijk ook botbreuken door het harde handelen en het vangen uit de zee) waren al kritiek toen wij de dolfijnen aantroffen.

reddingsactie
De tuimelaar stierf helaas | Foto: JAAN

Gelukkig was de derde dolfijn, de spinnerdolfijn die wij Munjawa hebben genoemd, nog in goede gezondheid.  In de rehabilitatie zee kooi (9000 vierkante meter groot) kon Munjawa haar echo weer gebruiken,  dat konden we goed horen (het gebruik van sonar wordt onder stress en in gevangenschap vaak gestopt en het gebruik van sonar is zeer belangrijk voor overleving in het wild). Munjawa was duidelijk op zoek naar haar familielid, ‘Kari’ die net overleden was. Het was hartverscheurend om te zien hoe zij zoekende was naar de andere dolfijn vlak nadat hij zijn laatste adem had uitgeblazen.

Munjawa was gelukkig wel actief aan het jagen op de vele vissen in de zeekooi. Wij besloten niet te lang te wachten met het vrijlaten van deze gezonde en actieve dolfijn en op 19 december 2017 vrij in dieper water dichtbij de genoemde locatie waar de boeven haar hadden gevangen.

Meer informatie is te vinden op:

#StopSirkusLumba

Femke den Haas is doktersassistente en medeoprichtster van stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN). JAAN heeft verschillende doorlopende projecten zoals het roofvogel-rehabilitatiecentrum, de opvang van ex-dansaapjes, verzorging van werkpaarden, een campagne voor de vrijheid van dolfijnen in samenwerking met Ric ‘O Barry en een plastic-recycle project.