De humanitaire catastrofe die president Poetin heeft aangebracht in Oekraïne heeft enorme gevolgen voor huisdieren in het land. EU-lidstaten hebben de invoerregels voor de import van honden en katten sterk versoepeld, zodat zij met hun adoptiefamilies mee de grens over mogen. Ook Nederland maakt het makkelijker voor vluchtelingen om huisdieren uit Oekraïne binnen te laten. 

invoerregels
Invoerregels huisdieren uit Oekraïne worden versoepeld | Foto: Helena Lopes on Unsplash

Oekraïne behoort niet tot de Europese Unie. Voor het uitreizen met huisdieren geldt er daarom in principe een streng reglement. De dieren moeten zijn voorzien van een dierenpaspoort met registratie van de vereiste inentingen. Vanwege de gevaarlijke oorlogssituatie, hebben EU-lidstaten onderling afgesproken af te wijken van de gewoonlijke regelgeving. Hierdoor wordt het voor vluchtelingen en Nederlanders die Oekraïne met spoed moeten verlaten, makkelijker hun huisdieren mee te nemen. Deze uitzondering is mogelijk op basis van artikel 32 van Verordening (EU) nummer 576/2013.

Invoerregels Nederland

Bij aankomst in Nederland, moet het dier voor controle, vaccinatie tegen rabiës, en registratie met chip zo snel mogelijk bij een dierenarts langs. Tot die tijd moet het zo veel mogelijk afgeschermd blijven.

Dierenartsen worden door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) geadviseerd bij de NVWA te melden dat er een dier afkomstig uit Oekraïne in hun praktijk is geweest om samen het risico op rabiës in te schatten en te bepalen of quarantaine nodig is. Indien het dier symptomen van rabiës vertoont, dient er contact opgenomen te worden met het Landelijk meldpunt dierziekten.

Huisdieren van Oekraïense vluchtelingen welkom in buurlanden

Hondsdolheid

Hondsdolheid (rabiës) is een virale infectie die het zenuwstelsel van dieren aantast. Het virus kan op mensen overspringen door middel van een hondenbeet, -krab, of via speeksel. In Oekraïne komt de ziekte nog steeds veel voor. Vanwege het plotselinge vertrek van vluchtelingen en Nederlanders in het land, hebben velen met pijn in hun hart, hun geliefde viervoeters moeten achterlaten. De strenge maatregelen die normaliter in de EU-lidstaten gelden, zijn nu sterk versoepeld om deze mensen van enige verlichting te voorzien.

Hulp en donaties

House of Animals zet zich in om lokale organisaties bij te staan met noodhulp voor opvangcentra ter plekke. Een noodactie is gestart voor Sirius, de grootste dierenopvang in het land. Een deel van de donaties gaat (waar nodig en mogelijk) naar andere opvangcentra voor dieren in de Oekraïne. Er is al 170.000 euro gedoneerd. Wil je de (asiel)dieren in Oekraïne helpen? Klik dan hier.

Karen’s blog: Dit is oorlog, geen natuurramp

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl