Tijdens een cruise rondom Nieuw-Zeeland hebben medewerkers een kaketoe gevonden die meereisde als verstekeling. Omdat de kaketoe mogelijk een bedreiging vormde voor inheemse vogelsoorten werd het Ministerie voor Handel (Ministry for Primary Industries) ingeschakeld.

verstekeling
Een roze (galah) kaketoe | Foto: Wikimedia Commons

Vanwege de bedreiging voor inheemse vogelsoorten in Nieuw-Zeeland stonden de medewerkers van het cruiseschip voor een moeilijke keuze: de kaketoe in laten slapen of de rest van de reis in quarantaine plaatsen. De bemanning van het cruiseschip koos voor de laatste optie, omdat ze het niet over hun hart konden verkrijgen om de kaketoe een spuitje te geven.

De kaketoe kreeg een luxe cabine toegewezen waar hij noodgedwongen de rest van de reis moest doorbrengen. Vanuit het ministerie werd opgedragen om bewijs op de gevoelige plaat vast te leggen waaruit blijkt dat de kaketoe daadwerkelijk opgesloten zat. Bij elke nieuwe haven die het schip aan deed moesten de faciliteiten van de vogel worden gecheckt.

Met behulp van de chip die de kaketoe droeg is de eigenaar van de vogel achterhaald. De kaketoe komt uit Brisbane (Australië) en kon na afloop van de reis en een doktersbezoek worden herenigd met zijn eigenaar.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lianne Raat