Het Ministerie van Toerisme en Natuurlijke Bronnen in Tanzania heeft 3,5 ton nijlpaardtanden geveild. Tijdens de controversiële veiling boden officiële dealers op de zo’n 12.500 nijlpaardtanden.

walvissen
Kudde nijlpaarden in Luangwa Valley | Foto: Paul Maritz  [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
De veiling werd georganiseerd door Tanzania Wildlife Authority (TAWA), een overheidsinstelling die toeziet op duurzaam beheer van het beheer van wilde diersoorten en bescherming van biodiversiteit. Het bedrijf Ontour Tanzania Limited Company heeft de maar liefst 12,467 nijlpaardtanden, met een gewicht van 3,580kg voor zo’n 15.000 Amerikaanse dollar op de kop weten te tikken.

Er was ernstige kritiek op de veiling, van natuur- en dierenbeschermingsorganisaties. Born Free Foundation is een van de vele organisaties die zich ernstige zorgen maakt over het feit dat de veiling kan leiden tot meer stropen het het voortbestaan van diersoorten in dit gebied in gevaar brengt.

Kwetsbaar

Nijlpaarden staan vermeld als ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten van IUCN. Er zijn naar schattig nog maar zo’n 115.000 tot 130.000 nijlpaarden over, verspreid over 29 landen. De populatie nijlpaarden daalt de laatste jaren enorn door verlies van leefruimte en doordat ze worden bejaagd door mensen voor hun tanden en hun vlees.

In 2011 leefden er nog 20.000 nijlpaarden in Tanzania, maar dat aantal is sindsdien sterk afgenomen. Om die reden heeft tanzania de vergunningen om nijlpaardtanden te exporteren opgeschort.

Doordat de druk steeds verder wordt opgevoerd om de handel in ivoor van olifanten te stoppen, wordt ivoor van nijlpaarden steeds vaker gebruikt. Het nijlpaardivoor wordt vooral gebruikt voor ornamenten, kunst en souvenirs in Azië.
Bron:

©AnimalsToday Monique van Dijk