Een jonge zeehond is tijdens de kerstdagen afgeslacht op Terschelling. Het zeehondje is opengesneden en de kop is verdwenen. De politie is op zoek naar getuigen van deze vreselijke daad.

zeehondje
Huiler | Foto: Andreas Trepte/Wikimedia

De Terschellingse zeehondenredder Hessel Wiegman sprak over dit drama met Kustnieuws Nederland & Europa en was erg aangeslagen. Hij vond de gedode witte huiler, van zo’n 2 weken oud, in de buurt va Paal 19 in Oosterend. De kop van het diertje was verdwenen en het zeehondje was open gesneden. Volgens Hessel om het dier te doden:

“Als het beestje nog leeft is het moeilijk om het kopje er zo netjes af te halen zoals nu is gebeurd.”

‘Mijn hart huilde’
Hessel had het zeehondje op tweede kerstdag, 26 december, nog levend op het strand gezien. Hij nam zich voor het beestje in de gaten te houden om te zien of de moeder kwam opdagen. Een dag later ging hij dan ook weer naar Oosterend, om te zien hoe het met het zeehondje was en of het moederdier al terug was. Daar ontdekte hij sleepsporen naar een duin:

“Wat ik daar aantrof is met geen pen te beschrijven. Daar lag het beestje, van onder tot boven open gesneden. Ik voelde aan hem, hij was nog warm! Geschokt besefte ik dat het zeehondje moet hebben geleefd toen het bruut werd opengesneden en nog maar kort geleden moest zijn gedood en keek om mij heen. Ik zag niets, geen wandelaar, geen auto. Genoeg bandensporen en voetstappen. Maar teveel om enig bewijs te verzamelen. Mijn hart huilde, ik stond daar maar en ik stond daar maar. Ik wist eigenlijk niet wat ik ermee aan moest. Ik ben nu aan het beestje verplicht uit te zoeken wie dit misdrijf heeft begaan. De zeehond is nog steeds een beschermde diersoort in ons land, hier mag iemand niet zo maar mee weg komen, wie tot zoiets in staat is, is ziek, goed ziek.”

Meld tips!
Hessel, de politie van Terschelling, Zeehondenopvang Terschelling en Kustnieuws vragen daarom om hulp. Mogelijk gaat het om een schedeljager of verzamelaar van opgezette dieren, maar dit is uiteraard niet zeker. Wie iets gezien of gehoord heeft, wordt verzocht zich te melden.

Telefonisch
Dierenpolitie – telefoon 144 (red een dier)
Politie Terschelling – telefoon 0900 – 8844

Anoniem melden
Meld misdaad anoniem – telefoon 0800 – 7000

Privébericht sturen via Facebook
Politie Terschelling
Kustnieuws
Zeehondenopvang Terschelling

E-mail sturen
kustnieuws@outlook.com

Alle meldingen zullen vertrouwelijk worden behandeld.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.