Op woensdag 27 november plaatste de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) 100 kruizen op het Binnenwegplein in Rotterdam. ADC vraagt met deze bijzondere actie aandacht voor het leed van de in gevangenschap gehouden apen in het proefdierlaboratorium van het Erasmus MC.

“We willen stilstaan bij het leed dat het Erasmus MC de apen aandoet uit naam van de wetenschap. De apen worden in een afgesloten ruimte gestopt en vervolgens geïnfecteerd met virussen. Na afloop van het experiment worden zij afgemaakt.”

De apen hadden al een rot leven achter de rug:

“Ze zijn afkomstig uit enorme Chinese apenfokkerijen en in kratten naar Nederland vervoerd”, aldus ADC-campagneleider Robert Molenaar.

Sinds 2000 heeft het Erasmus MC al meer dan 750 apen gebruikt in experimenten. Uit de publicaties blijkt dat de dieren opzettelijk ziek gemaakt worden met virussen met de volgende symptomen tot gevolg: ademhalingsproblemen, hevige koorts, longschade, celafsterving, orgaanfalen, ontstekingen, zuurstoftekort, gewrichtspijn, ernstige huiduitslag, buikkramp en interne bloedingen. Na afloop van de experimenten worden de apen afgemaakt.

We hebben al meer dan 50.000 handtekeningen opgehaald en zullen deze binnenkort overhandigen aan het Erasmus MC met het verzoek om te stoppen met apentesten.

Molenaar:

“ADC staat voor innovatieve, dierproefvrije technieken. Het afschuiven van onze menselijke problemen op dieren is niet van deze tijd en de meerderheid van de bevolking staat achter onze eis.”

Er was veel aandacht voor onze actie onder andere van ANP, AD, Trouw, Vroege Vogels, Dichtbij.nl en RTV Rijnmond.

Hieronder een foto-impressie

Erasmus MC 01
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 02
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 03
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 04
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 05
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 05
Foto: ADC.nl
Erasmus MC 05
Foto: ADC.nl

Persbericht ADC