Boswachters en politieagenten luiden de noodklok in de Tweede Kamer. Zij vragen politici onderzoek te doen naar zeer agressieve stropersbendes die actief zijn in Nederland en natuurgebieden afstruinen. Ze zijn zwaar bewapend en slachten grote hoeveelheden wild af. Niet eens voor het geld maar gewoon voor de lol. Meestal zijn ze uit op konijnen, hazen en reeën.

stropersbendes
Foto: publiek domein

In natuurgebieden hebben stropers vrij spel. Er zijn nauwelijks agenten beschikbaar om de stropers te stoppen. Ter illustratie per zestig agenten is er één persoon die twintig procent van zijn of haar tijd hieraan mag besteden. Aldus Ad Bogers, teamleider Milieudienst bij de Landelijke Politie in Brabant, tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens Bogers neemt het Openbaar Ministerie het probleem niet serieus.

” De stropersbendes werken samen in groepen met soms wel dertien mensen. Ze hebben snelle voertuigen waarmee ze makkelijk op ruig terrein kunnen rijden en deze voorzien van valse nummerborden. Daarbij zijn ze extreem agressief. Als ze iemand tegenkomen die ze een strobreed in de weg legt gebruiken ze geweld.”

Ook Ronald Vorenhout, boswachter bij Natuurmonumenten, ziet met lede ogen aan hoe de criminelen de dieren in de natuurgebieden afslachten.

“De politie trekt zich steeds meer terug uit het buitengebied. Als ik assistentie nodig heb, komen ze niet eens meer.”

Hopelijk gaat de politie geld uittrekken voor groene boa’s, boswachters die strafrechtelijk op mogen treden bij misstanden in natuurgebieden aldus Vorenhout.

De kamer zal binnenkort spreken met staatssecretaris Dijksma en misschien ook met minister Opstelten over dit probleem.

Bron: de Telegraaf ©PiepVandaag.nl