Hennes & Mauritz (H&M), de bekende Zweedse modeketen, heeft besloten de productie van kledingstukken met angorawol op te schorten. Aanleiding voor deze actie is beeldmateriaal van PETA Azië, waarin te zien is hoe slecht de konijnen worden behandeld voor de productie van de zachte wolsoort. 

Angorawol
Foto: poppalina / Foter.com / CC BY-NC

Kledingwinkels C&A, WE Fashion en H&M beweerden in een uitzending van TROS Rader eerder deze week nog dat hun angorakonijnen wél een goed leven hebben en zeker niet geplukt worden. Toch besluit H&M voorlopig te stoppen met de verkoop van artikelen die angorawol bevatten. Directeur van Bont voor Dieren, Nicole van Gemert zei al eerder:

“De Nederlandse kledingketens kunnen of willen niet aangeven van welke boerderijen hun wol komt”.

Mensen die producten hebben gekocht bij H&M die angorawol bevatten, kunnen die terugbrengen naar de winkel en zij zullen dan het complete aankoopbedrag terugkrijgen.

PETA Azië

PETA Azië bracht ruim een week geleden een video naar buiten met beelden uit China, waar 90 procent van wereldproductie angorawol plaats heeft. Hier zijn medewerkers te zien die op gewelddadige wijze de vacht van het lijf van konijnen trekken terwijl het dier schreeuwt van de pijn. Nadat de vacht er af is getrokken, worden deze zachtaardige, gevoelige dieren achtergelaten in hun kleine, vieze kooien waar ze in shock, bewegingloos blijven liggen. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, wordt hun keel doorgesneden en de huid van hun lichaam getrokken.

Verklaring

De video bracht veel te weeg en H&M is dan de eerste retailer die daadwerkelijk stappen onderneemt. In een verklaring valt te lezen:

“H&M accepteert niet dat dieren slecht worden behandeld. Wij accepteren alleen producten gemaakt van angorakonijnenhaar van boerderijen met een goede veehouderij. Wij controleren de angoraboerderijen van onze leveranciers regelmatig. Het plukken van haar is niet aanvaardbaar en niet in overeenstemming met onze Product Policy.”

De kledingketen belooft versneld verdere inspecties uit te voeren bij de onderleveranciers, “om te verzekeren dat zij ons beleid naleven”.

Helemaal geen angorawol zou nog veel beter zijn!

EXPOSED: The Agony Behind Angora | Let op: schokkende beelden

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl