Vorige maand heeft staatssecretaris Dijksma van Economische zaken heeft laten weten dat er geen verbod komt op het levend koken van kreeften en krabben. Volgens haar zou de horeca zelf goed ik staat zijn om een methode toe te passen die tegemoet komt aan de wens van maatschappelijke organisaties. Het economische belang weegt hier blijkbaar (weer) zwaarder dan het dierenwelzijn. [Bron]

kreeft in aquarium - krabben en kreeften
Kreeft in een aquarium | Foto: Ton Dekker

Geen pijnbeleving

Lange tijd is men ervan uitgegaan dat kreeften en krabben, nog meer dan bij vissen, geen bewustzijn en gevoelens kennen en dus ook geen pijn zouden kunnen lijden. Dit is dan ook de reden dat bij de verwerking van deze dieren tot voedsel doorgaans geen zachtzinnige methoden worden gebruikt, zoals het levend koken.

Krabben en kreeften behoren tot de groep ongewervelde dieren waartoe ook mosselen, garnalen, slakken, wormen en inktvissen behoren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij deze dieren ook gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn. Er zijn namelijk bij deze ongewervelde dieren opiumachtige stoffen aangetroffen die ook bij de gewervelde dieren, dus ook bij de mens, pijngevoelens verzacht.

Uit studies is dan ook gebleken dat krabben en kreeften wel degelijk lijden tijdens het kookproces. Kreeften lijden tenminste twee minuten wanneer zij in kokend heet water worden gegooid en krabben tenminste vijf minuten wanneer ze in warm water van 40 graden Celsius worden gegooid en acht minuten wanneer ze in koel water worden gegooid en vervolgens geleidelijk worden verhit. Ook het sterk afkoelen en invriezen van de dieren als dodingsmethoden veroorzaken de nodige pijn.

Crustastun

Deze ruwe en primitieve verdovings- en dodingsmethoden zijn niet meer van deze tijd en zullen door een snel werkende dodingsmethode vervangen moeten worden, waarbij het zenuwstelsel van de dieren onmiddellijk uitgeschakeld wordt. Net als bij het slachten van koeien en kippen zou dit wettelijk voorgeschreven dienen te worden.

In Engeland maakt men al een paar jaar gebruik van de Crustastun. Dit is een elektrisch bedwelmings- en dodingsapparaat waarbij de dieren binnen 1 seconde met een elektrische stroom verdoofd worden om ze vervolgens binnen 5 seconden (kreeften) en elf seconden (krabben) pijnloos te kunnen doden. Er bestaat ook een variant op dit apparaat waarbij grotere hoeveelheden kreeften en krabben gelijktijdig gedood kunnen worden. In Engeland, de Verenigde Staten en Noorwegen wordt hier al gebruik van gemaakt. Ook de rode kleur van de kreeft verdwijnt niet als deze eerst gedood wordt en daarna pas gekookt. De kleur wordt namelijk veroorzaakt door astaxanthine dat zich in de pantser van het dier bevindt en dat bij het kookproces vrijkomt.

Helaas is niet alleen het koken een lijdensweg voor deze dieren. Vanaf het moment dat ze gevangen worden is het een lange lijdensweg. De dieren worden vaak maandenlang in grote hoeveelheden met dichtgetapete scharen opgeslagen voordat ze vervoerd worden naar hun eindbestemming. Al die tijd teren ze in op hun eigen voedselreserves, want in gevangenschap eten de dieren niet.

Restaurants en winkels zijn moreel verplicht om dierenwelzijnseisen te gaan stellen aan de vangst, vervoer en het doden van de dieren. Na de vangst zouden de dieren zo snel mogelijk gedood moeten worden. Zo lang er geen verbod in Nederland bestaat op de import van levende krabben en kreeften, ligt het aan de consument om dit een halt toe te roepen door deze producten niet meer te kopen of te eten zolang dit nog op deze dieronvriendelijke manier plaatsvindt. [Bron: Ton Dekker – Kunnen kreeften en krabben pijn lijden?]

PETA

Recentelijk publiceerde PETA een schokkend undercover filmpje waarop te zien is dat kreeften en krabben levend worden verscheurd bij Linda Bean’s Maine Lobster in Rockland. De werknemers scheuren bij levende kreeften de ledematen van het lijf. Ze worden levend in kokend water gegooid of worden dood gestoken in bakken.

PETA zegt op hun website:

Kreeften en krabben beschikken niet over een centraal zenuwstelsel maar in plaats daarvan hebben ze ganglia. Dit is een zenuwstelsel dat verspreid ligt over hun lichaam. Een kreeft leeft nog door, zelfs nadat het in stukken is gescheurd. Kreeften lijken in zekere zin op mensen want ze dragen hun eieren negen maanden en ze kunnen wel 100 jaar oud worden.

In gevangenschap moet rekening gehouden worden met het feit dat kreeften schuwe dieren zijn en een hekel hebben aan licht.  Ze worden hierdoor actiever en scheiden meer afvalstoffen uit. In restaurants worden de dieren zonder eten in verlichte aquaria gehouden. De dieren raken gestrest door het licht en het gebrek aan schuilplaatsen. Ook worden de dieren vaak beschadigd tijdens de transport en verliezen dan al poten en antennes.

Exposé: Live Lobsters, Crabs Torn Apart, PETA [ENG]

Het is bar slecht gesteld met de dierenwelzijnseisen voor krabben en kreeften.

©PiepVandaag.ln Nicole Brinker