De stokstaartjes die in de Kalahari woestijn in zuidelijk Afrika leven worden bedreigd door de mens. Lokale bewoners uit Andriesvale graven de pups uit hun holen of laten deze overstromen zodat de pups er zelf uitkomen om ze vervolgens voor veel geld te verkopen. Tijdens deze jacht sterven de meeste van de stokstaartjes die in het hol zitten, maar dit deert de lokale bewoners niet zolang er maar één of twee levend worden gevangen.

Stokstaartjes
Stokstaartjes | Foto: Planet Earth Live

Professor Anne Rasa van de Kalahari Trails Meerkat Sanctuary heeft in de media een wanhopige oproep gedaan.

“Koop alstublieft geen stokstaartbaby’s, want hiermee promoot u de illegale handel. Ook al zien ze er zo schattig en hulpbehoevend uit met de aankoop van een pup zullen nog meer stokstaartfamilies worden overvallen. Het houden van een stokstaartje in gevangenschap is wreed en illegaal.”

De afgelopen weken zijn vijf kleine stokstaartjes aangekomen in de Kalahari Trails Meerkat Sanctuary. Vier van hen waren er zo slecht aan toe dat ze niet langer dan 48 uur zouden hebben overleefd indien ze niet waren opgevangen. Duidelijk is dat de baby’s niet zelf uit hun hol zijn gekropen om achter hun ouders aan naar buiten te gaan. Daar waren ze nog veel te klein voor.

Aan de hand van hun vachtkleur heeft Professor Rasa kunnen vaststellen dat de pups die gezamenlijk zijn verkocht uit twee of drie verschillende nesten afkomstig zijn. Stokstaartjes komen niet in grote getallen voor in de Kalahari woestijn. De illegale handel die voor de lokale bewoners zeer lucratief is, is daarom extra betreurenswaardig te noemen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat