Sommige vogels durven alles, terwijl anderen graag bij een grote groep blijven. De ene vogel is heel brutaal, terwijl een ander juist weer heel verlegen is. Uit onderzoek blijkt dat vogels persoonlijkheden hebben en dat er zelfs binnen een bepaalde soort enorme verschillen in karakter kunnen zijn. Eigenlijk precies zoals bij mensen dus.

Koolmees
Foto: Wikimedia Commons

In verschillende landen volgden onderzoekers koolmeesjes om hun gedrag te analyseren. Daaruit kwam naar voren dat de brutaalste vogels vaak heel kort deel uitmaken van een bepaalde groep die gezamenlijk op zoek gaan naar voedsel. Zodra de vogel voldoende heeft gegeten verlaat hij de groep weer en gaat zelfstandig verder.

Schuwe koolmezen daarentegen blijven ook met een gevuld buikje graag bij de groep horen. Binnen deze groep ontwikkelen ze vaak complexe sociale relaties. Opvallend resultaat is ook dat vrouwtjes contact hebben met soortgenoten met allerlei persoonlijkheden terwijl de mannetjes juist gelijke karakters opzoeken.

De sociale interacties tussen koolmezen hebben net als bij mensen een doel. Zo hebben verlegen mannetjes die bij elkaar in groep blijven een grotere kans te overleven. Ze hebben meer, maar wel kwalitatief slechter voedsel. De brutale mannetjeskoolmezen nemen veel meer risico’s dan hun verlegen soortgenoten. De relaties die ze aangaan zijn van korte duur maar ze hebben wel beter voedsel. En omdat ze haantjes de voorste zijn hebben ze vaak ook de eerste keus.

Bron: MSN.com ©PiepVandaag.nl