Afgelopen dinsdag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie tegen het zwanendriften gesteund. De motie roept op tot een wettelijk verbod op het zwanendriften en actieve handhaving.

Zwanen - kort geding
Foto: chumlee10 / Foter / CC BY-SA

De praktijk van het zwanendriften kwam eerder dit jaar vol in de aandacht na een uitzending van EenVandaag, waarin schokkende beelden werden getoond van zeer ernstige misstanden en zelfs strafbare feiten gepleegd door drifters die zich onaantastbaar waanden. Staatssecretaris Sharon Dijksma trok daarop de ringplichtontheffing van de zwanendrifters in, maar twee maanden later bleek dat zij nog steeds onverminderd hun gang gaan.

Kort geding

Gisteren moest klokkenluider van de illegale praktijken bij het zwanendriften, dierenarts Saskia van Rooy, voor de rechter verschijnen. Zij was gedagvaard door een zwanendriftersfamilie, die eist dat zij zich niet meer negatief over hen uitlaat op social media.

“Het is stemmingmakerij wat deze vrouw doet. Ze beschuldigt ons van van alles, maar er is nog niemand veroordeeld”, aldus de zwanendrifters.

Van Rooy denkt dat de zwanendrifters haar door middel van het kort geding het zwijgen op willen leggen:

“Ik ben kroongetuige in het grote proces wat eraan komt, ze willen me monddood maken”.

In de rechtszaal verklaarde Van Rooy:

“Deze mensen belagen mij, het is de wereld op zijn kop”.

De familie maakte eerder bekend in afwachting van de rechtszaak hun zwanendriftpraktijken te staken. Van Rooy vermoedt echter dat ze helemaal niet gestopt zijn:

“Ik krijg nog steeds meldingen van mishandelde zwanen binnen”

Uitspraak in het kort geding volgt over twee weken en over enkele maanden begint het strafproces tegen de zwanendrifters. In de dinsdag aangenomen motie wordt de regering opgeroepen zo snel mogelijk een wettelijk verbod op zwanendriften in te voeren en actief te handhaven. Hopelijk behoort dan ook deze dierenmishandeling spoedig tot het verleden.

Bronnen: hetKontact.nl, EenVandaag.nl & OmroepWest.nl ©PiepVandaag.nl