Bij een wereldstad als Rotterdam denken waarschijnlijk weinig mensen aan natuurschoon. Daar komt dit jaar verandering in, want van 29 oktober tot en met 1 november vindt in de Maasstad het eerste Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) plaats. Vier dagen lang worden de beste Nederlandse als internationale natuurfilms en –documentaires vertoond. Daarnaast zijn er verschillende lezingen, Q&A’s met filmmakers, fotopresentaties en is er een bijzonder kinderprogramma. Doel van het festival is het creëren van bewustwording voor natuur. Bijzonder is onder meer de unieke vertoning van The making of Holland – Natuur in de Delta, het vervolg op Nieuwe Wildernis. Het WFFR is het eerste en grootste wildlife film festival van Nederland.

Wildlife Film Festival

Natuurdocumentaires zijn zelden op het witte doek te bewonderen en slechts een klein aantal wordt op televisie vertoond. Het Wildlife Film Festival Rotterdam wil daar verandering in brengen. Het festival hoopt daarmee meer bewustzijn creëren voor de natuur in het algemeen en dieren in het bijzonder. Vier dagen lang vertoont bioscoop Cinerama een indrukwekkende reeks van nationale en internationale natuurfilms en –documentaires. Naast competitiefilms zijn er Q&A’s met filmmakers, een kinderprogramma, lezingen van diverse samenwerkingspartners zoals National Geographic en de makers van The making off van ‘Holland – Natuur in de Delta’. Deze film is het vervolg op de zeer succesvolle Nederlandse natuurdocumentaire Nieuwe Wildernis. Producent Ignas van Schaik zal ook bij het festival aanwezig zijn.

Over ijsvogels en wolven
Een belangrijke premièrefilm van WFFR is De IJsvogel, van regisseur Cees van Kempen. Het kleurrijke vogeltje werd lange tijd niet meer gesignaleerd in Nederland maar is nu weer volop aanwezig. Een cameraploeg volgde een jaar lang een ijsvogel en wist daarbij bijzondere beelden vast te leggen, waaronder unieke beelden gefilmd vanuit het nest van het dier. Een ander dier dat lange tijd verdwenen was uit het Nederlandse natuurlandschap maar nu terug lijkt te keren is de wolf. Het samenwerkingsverband tussen een aantal natuurorganisaties wil Nederland voorbereiden op de komst van dit prachtige en nuttige dier en geeft tijdens het WFFR een lezing, gevolgd door een Duitse documentaire over het leven van de wolf. Een topfilm op het programma is het bekende Earthflight van de BBC. De vertoning geeft het publiek de kans om deze prachtige film op het grote doek te zien. Er is tijdens WFFR ook stilstaand beeld te bewonderen: In opdracht van National Geographic sliep fotograaf Jasper Doest vijf weken lang op het onbewoonde eiland Rottumeroog en schoot daar prachtige beelden. Hij presenteert zijn beelden tijdens het festival.

De prijzen
Het WFFR mocht maar liefst 170 inzendingen vanuit de hele wereld ontvangen. Een selectiecommissie heeft daaruit 35 films gekozen die kans maken op een award. Te verdelen zijn de publieksprijzen voor professionele en non-professionele natuurdocumentaires, de prijs voor beste professionele documentaire, een prijs voor beste non-professionele natuurdocumentaire en de hoofdprijs: de Awareness Award, die aansluit bij de doelstelling van het festival om bewustwording voor de natuur en zijn bewoners te creëren. Daarnaast worden prijzen vergeven binnen het kinderprogramma, waarvoor kinderen in een speciaal project zelf natuurfilmpjes mochten maken onder begeleiding van professionals.

Over WFFR
WFFR is een privaat initiatief van vrijwilligers en is geboren vanuit een passie voor dieren, natuur en films. Het festival is organisatorisch ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en werkt samen met o.a. Natuurmonumenten, FSC Nederland, Provincie Zuid-Holland en de ASN Bank.

Het Wildlife Film festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl. Het volledige programma van WFFR is te vinden op de website www.wffr.nl.

Overige informatie
Wildlife Film Festival Rotterdam
Datum: 29 oktober tot en met 1 november 2015
Entree: Vanaf € 8,00,-
Locatie: Bioscoop Cinerama, Westblaak 18, Rotterdam
Website: www.wffr.nl

Persbericht WFFR