De grote stalbrand die gistermiddag woedde aan de Bloemerstraat in Nederweert (L) heeft uiteindelijk het leven gekost van 4600 varkens. Beelden van de brand laten zien dat de dieren geen kans hadden en vermoedelijk levend verbrand zijn. Een naastliggende stal met 3000 varkens kon gered worden.

4600 varkens door door stalbrand in Nederweert
4600 varkens door door stalbrand in Nederweert | Foto: screenshot video Nederweert24/YouTube

Rond 14 uur brak het vuur uit door een nog onbekende oorzaak. Wel is bekend dat er zonnepanelen op het dak lagen en daarvan is gebleken dat ze het risico op brand flink verhogen, bijvoorbeeld wanneer de installatie overbelast raakt. Bij de brand (in de bovenste stal op onderstaande foto) kwam veel rook met roetdeeltjes vrij, wat leidde tot een NL-Alert om in de omgeving van Nederweert ramen en deuren gesloten te houden. Kort na 22 uur was de brand pas onder controle.

Overigens brak er op 13 maart van dit jaar ook al brand uit bij het bedrijf aan de Bloemerstraat in Nederweert, toen was er sprake van een ‘broeibrand’ in de voederinstallatie.
.

.
Tijdens de brand werd geprobeerd om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een aangrenzende stal met 3000 varkens. Dit is dankzij de weersomstandigheden gelukt, want de stal lag uit de wind, aldus de brandweer. Vanochtend is het nablussen weer begonnen, wat door instortingsgevaar was vertraagd. Om het vuur te bereiken werd gisteren al de hulp ingeroepen van een sloopbedrijf, omdat door de hitte het stalen karkas van de stal slap werd als ‘spaghetti’, wat veilig blussen onmogelijk maakte, aldus een woordvoerder van de brandweer tegen 1Limburg.
.

.
Onder meer Varkens in Nood vraagt aan consumenten om te stoppen met het eten van vlees van varkens (en andere dieren) die bij brand niet de kans krijgen om te vluchten. Een consumentenboycot van dergelijk vlees zou een duidelijk signaal zijn aan politiek en vee-industrie dat men het niet langer accepteert dat in Nederland een wc-rol beter beschermd wordt tegen brand dan dieren; levende en voelende wezens die bij een brand gruwelijk lijden. Zo gruwelijk dat de meeste mensen er liever van wegkijken.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR