Het zal je maar overkomen. Uitgehongerd, meegesleurd achter een auto en gedumpt in een vuilniscontainer, was de overlevingskans van Freckles de pitbull zeer klein. Een inspecteur van Animal Control vond de eenjarige hond in de vuilcontainer in Baltimore, Maryland (Verenigde Staten) na een tip van een voorbijganger die het dier hoorde piepen. Dit betekende de redding van de zwaar mishandelde puppy.

Freckles
Freckles | Foto via Facebook

Onvoorstelbaar trauma

Freckles werd onmiddellijk naar een dierenkliniek gebracht waar de artsen vaststelden dat het dier niet alleen graatmager en mishandeld was, maar ook achter een auto was meegesleurd. Hierdoor waren grote stukken van zijn huid afgeschaafd en lag zijn vlees op sommige plekken open tot op het bot. Maar dat was niet alles: op een röntgenfoto waren allerlei vreemde voorwerpen in zijn maag te zien, zoals geld en metaal. Een van de artsen verklaarde dat hij nog nooit een dier in zo’n vreselijke  toestand had gezien.

Wil om te leven

Ondanks de verschrikkingen die hem zijn aangedaan, gaat het naar omstandigheden redelijk met Freckles (zo genoemd vanwege de zwarte vlekjes op zijn witte oren). Dierenhulporganisatie Noah’s Arks Rescue (NAR) heeft zich over hem ontfermd. Volgens Jennifer Smith, directeur van NAR, gaat hij zienderogen vooruit. Freckles heeft al trek in extraatjes en weet aandacht te trekken door te blaffen. Hij is overgebracht naar een dierenkliniek in Charleston, South Carolina, en is stabiel, hoewel hij mogelijk een van zijn ernstig gewonde voorpoten zal moeten missen.

“Freckles heeft een enorme wil om te leven”,  zegt Smith. “Wat hij heeft doorstaan, zouden maar weinig dieren overleven. We hopen dat zijn jonge leeftijd in zijn voordeel werkt  en zijn lichaam helpt te vechten voor zijn herstel.”

Dierenwelzijn van geen belang

In South Carolina kun je als dier maar beter niet terecht komen. Het is bedroevend gesteld met de dierenwelzijnswetten, die vol mazen zitten.  De Humane Society classificeert de staat op de 47e plaats (van de 51 staten) ten aanzien van dierenbescherming.  Zo is veterinaire verzorging niet vereist volgens de wet, mogen veroordeelde dierenmishandelaars nog steeds dieren houden en is het zelfs onzeker of het nu wel of niet illegaal is dieren neer te schieten. Degene die Freckles zo gruwelijk heeft behandeld hoeft zich dus weinig zorgen te maken. Dit maakt het werk voor dierenhulporganisaties als The Humane Society of the United States (HSUS) enorm frustrerend volgens Kim Kelly, directeur van de divisie South Carolina.

“Je weet dat er een dierenbeul rondloopt die misschien wel honderden dieren mishandelt, maar je kunt hem niet laten veroordelen. Hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe meer dieren lijden.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde