Uit een paar woningen in de stad Crystal Springs, Mississippi (VS), zijn ruim 170 katten gered die ernstig waren verwaarloosd. De Humane Society of the United States (HSUS) en Mississippi Animal Rescue kwamen ter plaatse om de dieren uit hun vreselijke situatie te halen. De katten zijn naar een tijdelijk opvangcentrum gebracht.

Ruim 170 katten gered van ernstige verwaarlozing
Meer dan 170 katten werden gered van ernstige verwaarlozing | Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

De politie diende een huiszoekingsbevel in voor drie woningen van één persoon. Toen de politie eenmaal binnen was, troffen ze de katten aan in smerige, met vliegen en vlooien besmette omstandigheden. Veel katten zaten opgesloten in opgestapelde, krappe en roestige draadkooien, terwijl andere katten rondliepen en zich verstopten achter meubels en puin. De kattenbakken waren vol met uitwerpselen en veel katten hadden duidelijk geen toegang tot water, want de drinkbakjes waren leeg.

Ruim 170 katten

Volgens hulpverleners was de stank van ammoniak in een van de woningen zo sterk dat het moeilijk was om te ademhalen zonder te hoesten en de dampen deden hun ogen branden. Ze konden de katten horen snotteren en hijgen. Een dierenarts constateerde infecties van de bovenste luchtwegen, huidaandoeningen en oogproblemen onder de katten. Zo werden er bij veel dieren parasieten zoals spoelwormen en vlooien gevonden. Veel katten hadden ook gebitsproblemen, zoals gebroken, losse of ontbrekende tanden. De meeste dieren waren uitgedroogd en hadden onderhuidse vloeistoffen nodig.

Ruim 170 katten gered van ernstige verwaarlozing
De katten zijn naar een tijdelijk opvangcentrum gebracht | Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

Overleden katten in vriezer

Ook werden er tien overleden katten gevonden in een vriezer. Sommige katten stonden te popelen om geaaid te worden door de hulpverleners, al waren de meesten alert en voorzichtig. Directeur dierlijke misdaden bij HSUS, Laura Koivula zei:

“Het breekt mijn hart om me voor te stellen dat deze katten dag in dag uit in kleine smerige kooien leven zonder de basiszorg die ze nodig hebben. Ik ben optimistisch over dat wat we hier doen betekent dat onze katten een kans krijgen op een leven waarin ze kunnen spelen, genegenheid krijgen en luieren op een zonnig plekje op een comfortabel bed.”

De HSUS vervoerde de katten naar een veilige, vertrouwelijke locatie waar ze veterinaire aandacht en deskundige zorg krijgen, terwijl de rechtbank nog uitspraak moet doen. Vrijwilligers van RedRover helpen de HSUS met de verzorging van de katten. Burgemeester van Crystal Springs, Sally Garland zei:

“De stad Crystal Springs is zo dankbaar dat de Humane Society of the United States hierheen is gekomen om ons te helpen de katten uit een vreselijke situatie te redden. We zijn onder de indruk van de inzet, organisatie, planning en paraatheid van de HSUS. Wat wij doen helpt niet alleen de dieren, maar ook de mensen die moeite hadden om in hun behoeften te voorzien.”

.

Ruim 170 katten gered van ernstige verwaarlozing
Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

De hulpverleners hebben veel dierenleed gezien tijdens deze reddingsactie. De meeste dieren verkeerden in een extreem slechte gezondheid. Er is iets vreselijk misgegaan in de relatie tussen mens en dier, met ernstige gevolgen voor de dieren.

In onderstaande video van The Humane Society of the United States enkele van de 170 katten:
.

.
Bronnen:

#GNvdD: 700 katten gered die bestemd waren voor Chinese vleeshandel

©AnimalsToday.nl Jane Sauer