Dierenreddingsgroep Linfen Small Animal Rescue heeft 700 katten gered in Linfen, Noord-China. De dieren zaten met tientallen bij elkaar in roestige kooien in een smerige achtertuin van een budgethotel. De katten zijn vermoedelijk van hun eigenaren gestolen om aan restaurants te worden verkocht voor hun vlees. Vrijwilligers hebben de dieren opgevangen en zoeken binnenkort nieuwe eigenaren voor ze waar ze kunnen worden herplaatst.

700 katten
700 katten gered die bestemd waren voor Chinese vleeshandel | Foto: Pixabay

De katten werden ontdekt door enkele arbeiders die in het hotel werkten. Dierenvriend Li plaatste een video van de erbarmelijke situatie op Weibo, een Chinees socialmediaplatform (de video bevat schokkende beelden). Op de beelden is te zien is hoe de weerloze dieren het uitschreeuwen van angst en pijn. Na het zien van de beelden ondernam Linfen Small Animal Rescue, een lokale reddingsgroep, meteen actie om ze te bevrijden.

Li was geschokt door het tafereel dat ze aantrof in de achtertuin. In de video kun je haar horen zeggen:

“Honderden katten hier, honderden. Ze wachten om als eten op tafel te worden gezet. Help ze.”

Volgens Linfen Small Animal Rescue zijn de 700 katten gered en zullen ze worden verzorgd door hun vrijwilligers. Ook worden ze onderzocht door dierenartsen.

De organisatie heeft ook een clip vrijgegeven waarin de politie van Linfen kort na het incident in het hotel aankomt. De zaak wordt momenteel nog door de politie onderzocht.

https://twitter.com/OnlyNomaly/status/1271308098892791808

Steeds meer onder vuur

De katten, die vermoedelijk van hun eigenaren zijn gestolen, zouden verkocht worden aan restaurants om te worden geslacht voor hun vlees. Naar schatting worden jaarlijks in China zo’n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten voor die reden gedood.

Door de coronaviruspandemie en door wereldwijde aandacht van activisten voor onder andere het Yulin-festival ligt het Chinese gebruik om katten en honden te eten steeds meer onder vuur. Grote steden als Shenzen en Zhuhai hebben eerder dit jaar de consumptie van deze dieren al verboden. Het stadsbestuur van Shenzen vindt het gebruik onverantwoord en niet meer van deze tijd. Ze hopen dat het verbod een domino-effect op andere steden teweegbrengt om een einde te maken aan deze brute handel.

“Honden en katten als huisdieren hebben een veel hechtere band met mensen opgebouwd dan alle andere dieren, en het verbieden van de consumptie van honden en katten en andere huisdieren is een gangbare praktijk in ontwikkelde landen en in Hong Kong en Taiwan.”

Shenzhen eerste stad China met verbod op consumptie honden en katten

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel