Technologiestad Shenzhen in Guangdong kondigde al eerder aan dat er een verbod komt op het eten van honden en katten. Deze week heeft het stadsbestuur bekendgemaakt dat het verbod er daadwerkelijk gaat komen en effectief wordt vanaf 1 mei. Shenzhen is daarmee de eerste stad in China met een verbod op het eten van honden en katten. Op papier gaat het om een beschavingsslag, maar het lijkt ook een uitvloeisel van het totaalverbod op het eten van wilde dieren, in de strijd tegen het coronavirus.

consumptie honden
Shenzhen eerste stad in China met verbod op consumptie honden en katten | Foto: publiek domein

“Honden en katten hebben als huisdieren een veel nauwere band met mensen dan andere dieren. Ook in ontwikkelde landen en in Hongkong en Taiwan is de consumptie van honden en katten verboden”, aldus het stadsbestuur van Shenzhen.

Shenzhen heeft een lijst opgesteld van dieren die nog wel gegeten mogen worden en daarop komen naast (exotische) wilde dieren ook geen honden en katten meer voor. De lijst met ‘voor consumptie goedgekeurde dieren’ bestaat uit varken, rund, lam, ezel, konijn, vis en andere zeedieren, kip, eend, gans en duif. Wilde dieren als schildpadden, slangen en kikkers staan ondanks hun populariteit op een zwarte lijst, omdat er risico’s zijn dat wilde dieren ziekten meedragen waar we als mens niet tegen bestand zijn, zoals COVID-19 of andere zoönosen.

Volgens Humane Society International (HSI) worden er jaarlijks in China 10 tot 20 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie. Vaak gaat het om huisdieren die van straat zijn geplukt. De slacht gebeurt op erbarmelijke wijze, waarbij katten ook nog levend gevild worden voor hun vacht. Honden worden regelmatig levend gekookt.

Gehoopt wordt dat het verbod in Shenzhen andere steden inspireert en dat het eten van honden en katten in heel China wordt verboden.

Bron:

©AnimalsToday.nl