Momenteel zorgt de Nederlandse stichting Paard in Nood Spanje voor 42 paarden die in beslag zijn genomen. Hun vorige eigenaar, een beroepscrimineel, moet berecht worden en het kan nog jaren duren voor de paarden worden vrijgegeven. Dat houdt in dat Paard in Nood Spanje tot die tijd voor de dieren zorgt maar geen enkele financiële steun krijgt van de Spaanse overheid. De stichting zorgt momenteel voor 200 paarden en heeft dringend hulp nodig.

paarden
200 Spaanse paarden hebben dringend hulp nodig | Foto: Pixabay

42 paarden in Spanje

Zodra de stichting een melding krijgt, wordt het proces gestart om de paarden te redden. Als een reddingsoperatie voor de rechtbank moet komen, worden de paarden gebruikt als borg en kunnen ze niet worden herplaatst. De kosten voor het onderhoud van de paarden komen voor rekening van de stichting. De stichting krijgt geen steun van de Spaanse of Nederlandse overheid en is daarom afhankelijk van donaties.

Ruim twee jaar geleden ontving de stichting een melding waarbij 42 paarden in beslag werden genomen. Al deze paarden zijn naar de stichting gegaan, waar ze nu nog steeds staan. Normaal gesproken duurt het vrijgeven van de paarden in zo’n geval twee jaar, maar aangezien de eigenaar van de dieren ook een beroepscrimineel bleek te zijn, kan deze zaak nog eens vier jaar langer duren.

https://www.facebook.com/loscaballosluna.spanje/photos/a.196624797207744/1175950395941841/?type=3&theater

Momenteel zet de advocaat van de stichting zich in voor een gesprek met justitie, omdat de stichting onmogelijk de 42 paarden nog eens vier jaar kan verzorgen, naast de 150 andere dieren die ook op de stichting staan. Door deze zaak verkeert de stichting in ernstige financiële problemen en staat zij in de schuld bij de hooiboer, die zij nu wekelijks beetje bij beetje afbetalen.

Het komt erop neer dat de stichting, die paarden in Spanje helpt en samenwerkt met de justitie en de politie, op geen enkele manier op financiële steun kan rekenen van de Spaanse overheid.
Hierdoor komt de stichting momenteel maandelijks € 4.000 tekort. De stichting is zeer dankbaar als ze dit bedrag minimaal zouden kunnen ophalen aan donaties.

Dit geld is nodig voor de verzorging van de paarden. Denk aan hooi, medicijnen, dierenartskosten, de hoefsmid, bloedonderzoeken, etc. Door de slechte oogst kost een kleine baal hooi niet meer € 4, maar € 9. De stichting koopt momenteel balen van € 110 per stuk (normaal € 77), waarvan 30 paarden per dag kunnen eten. De stichting heeft meer dan 200 paarden onder haar hoede.

https://www.facebook.com/loscaballosluna.spanje/photos/a.196624797207744/1213430292193851/?type=3&theater

Steun Paard in Nood Spanje

Los Caballos Luna/Paard in Nood Spanje, werd in 2012 opgericht door Laura Hoitsema. Het is een Nederlandse stichting die onderdak biedt aan paarden in nood, in Spanje; paarden die zijn misbruikt, in verlaten stallen gedumpt, langs de snelweg zijn vrijgelaten of voor dood zijn achtergelaten omdat de eigenaar het zich niet meer kan veroorloven om ze te verzorgen. Deze paarden verkeren in een verschrikkelijke toestand als Laura en haar vrijwilligers ze voor het eerst zien.

Paard in Nood Spanje doet er alles aan om deze paarden te verzorgen. En de stichting heeft al veel bereikt voor andere paarden. Sinds de oprichting in 2012, zijn 2.455 paarden gered. Daarnaast is het de grootste paardenopvang van Europa en het probeert ook paarden buiten Spanje te helpen. Naast het redden van paarden, zet het zich ook in voor educatie en informatie zodat mensen in elke situatie weten hoe ze met paarden moeten omgaan.

https://www.facebook.com/loscaballosluna.spanje/posts/1178873022316245

De stichting is 100% afhankelijk van donaties en giften en draait volledig op vrijwilligers. Dit betekent dat er geen salarissen worden uitbetaald en dat er geen financiële steun is in de vorm van subsidies, etc. Daarnaast heeft de stichting de ANBI-status, wat betekent dat giften fiscaal aftrekbaar zijn. Het is tevens een erkend leerbedrijf waar jongeren hun studie, als stagiair, in de praktijk kunnen brengen en meer kunnen leren.

U kunt hier geld doneren.

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer