China heeft de schubben van het schubdier van de officiële lijst voor traditionele medicijnen gehaald. Dierenrechtenorganisaties hopen dat dit een belangrijke stap is in het beëindigen van de wereldwijde handel in deze geschubde miereneter; het meest verhandelde zoogdier ter wereld.

schubdier
Hoopvol: China haalt schubdier van traditionele medicijnenlijst | ©Pangolin Conservation

In Azië worden per jaar maar liefst 200.000 pangolins geconsumeerd, voor hun schubben en hun vlees. En afgelopen jaar werden meer dan 130 ton aan schubben, levende en dode dieren onderschept bij de grens. Dat zijn zo’n 400.000 dieren, volgens milieuorganisatie WildAid.

‘Game changer’

Het nieuws dat het schubdier van de medicijnenlijst is gehaald, komt nadat de Chinese regering heeft beslist dat de schubdieren een hogere beschermingsstatus krijgen. Voor Paul Thomson van Save Pangolins een doorbraak:

“China’s besluit om de schubben van pangolins van de lijst van traditionele medicijnen te halen zou de ‘game changer’ kunnen zijn waar we allemaal op hebben gewacht. We hopen dat de volgende stap van China zal zijn dat ze de wet gaan handhaven en zich gaan inspannen om het gedrag van de consument te veranderen.”

Ook Katheryn Wise van dierenrechtenorganisatie World Animal Protection is blij met het nieuws:

“Ik roep op dat dit wordt uitgebreid naar alle wilde dieren, die net als pangolins uit het wild worden gerukt en in smerige, krappe kooien worden gezet. Waarmee een gevaarlijke brandhaard voor ziekten wordt gecreëerd.”

Meest verhandelde dier

Schubdieren staan sinds de Covid-19-uitbraak in de spotlights, omdat ze misschien de gastheer zijn geweest die het virus op de mens heeft overgedragen. Maar een directe link is nog niet aangetoond. Na de uitbraak van Covid-19 verbood China het eten van vlees van wilde dieren. Maar het gebruik van hun bestanddelen  voor medicijnen en bont is nog toegestaan. Het vlees van pangolins wordt gegeten door de Chinese elite, omdat ze geloven dat je er seksueel krachtiger van wordt. Hiervoor ontbreekt uiteraard elk bewijs.

Sinds 2015 vond 99 procent van alle onderschepte pangolins, dood en levend, plaats in Azië. Met 24 procent aan de Chinese grenzen, gevolgd door een groot aantal onderscheppingen in Vietnam en India. De meeste “hele” pangolins komen uit Laos, Thailand en India. Als het gaat om de handel in de schubben van het dier, dan komt de meeste aanvoer uit Nigeria (25%), Maleisië (17%) en Indonesië (12%).

Wereldwijd leven er acht soorten schubdieren, vier soorten leven in Azië en vier in Afrika. Al deze acht soorten worden beschermd door nationale en internationale wetten. Volgens schattingen zijn populaties van Aziatische schubdieren de afgelopen tien jaar met 80 procent afgenomen. De Chinese, Maleisische en Filipijnse schubdieren staan op de Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten, van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Bronnen:

©AnimalsToday.nl