De politie heeft gisteren in Heerlen een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van (wild)stroperij. Ook heeft de politie een auto, een geweer, jachtkleding en vlees in de vriezer in beslag genomen.

Stroper in Heerlen door politie aangehouden
De stropers maakten veelal gebruik van hazewindhonden | Foto: publiek domein

De aanhouding was een resultaat van een onderzoek dat de politie instelde nadat er in het voorjaar van 2020 meldingen binnenkwamen over grootschalige wildstroperij in Zuid-Limburg, waarbij vaak met voertuigen over reeds ingezaaide akkers werd gereden. Uit de meldingen bleek dat bepaalde gebieden vaak werden bezocht door stropers.

Dader uit Heerlen

In overleg met een officier van justitie werd een onderzoek opgestart en al snel kwam informatie naar boven over degene die zich vermoedelijk bezighield met stroperij, waarbij voornamelijk reeën en hazen werden gedood. Er kon vrij nauwkeurig worden vastgesteld op welke dagen, tijdstippen en locaties de stroper actief was. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte. De politie heeft de woning van de verdachte doorzocht en daarbij is een aantal goederen in beslag genomen, zoals een geweer, jachtkleding, een auto en vlees van reekalfjes dat in de vriezer lag.

Stroper uit Heerlen opgepakt
In beslag genomen dode dieren van stroper uit Heerlen | Foto: Politie.nl

Dankzij het onderzoek is ook inzage verkregen in het onderliggende netwerk van de stropers. Volgens de politie staan veel meldingen van stroperij uit Zuid-Limburg en daarbuiten in relatie met elkaar. Vaak wordt in georganiseerd verband tijdens nachtelijke uren gestroopt, waarbij grote gebieden worden aangedaan.

Prestige

Hoewel stroperij door de stropers zelf vaak wordt gezien als een ‘uitdagende en spannende hobby’, blijkt ook dat prestige een rol speelt. Er is als het ware een onderling competitie, waarbij degene die de beste hond heeft ook meer aanzien heeft en waarschijnlijk ook vaker zal worden uitgenodigd om deel te nemen aan strooptochten. De politie neemt meldingen over stroperij uiterst serieus en sluit niet uit dat er in de toekomst nog meerdere onderzoeken zullen volgen.
.

Veroordeling wegens jagen op hazen met windhonden

Misdrijf

Het feit dat het opzettelijk doden of vangen van in het wilde levende (zoog)dieren wordt aangeduid als een misdrijf waar zes jaar gevangenisstraf op staat zegt al voldoende over de ernst van het feit. Naast het plegen van het misdrijf werden de dieren die ten prooi vielen aan de stropers vaak op een gruwelijke wijze gedood. De stropers maakten veelal gebruik van hazewindhonden, vergelijkbaar met de galgo’s en podenco’s in Spanje. Dit betreft een hondensoort die wordt gekenmerkt door een slanke lichaamsbouw, een hoge snelheid en goede wendbaarheid en daardoor uitermate geschikt om te misbruiken voor de illegale jacht.
.

Europees Parlement uit zorgen over welzijn honden in Spaanse jachtindustrie

.
Tijdens nachtelijke uren werden de in het wild levende dieren met een felle lamp of andere apparatuur opgespoord, waarna de hazewindhonden uit voertuigen werden gelaten en het wild achtervolgden, vingen en doodden. De vaak uitgeputte dieren (reeën en hazen) hadden geen schijn van kans. Niet zelden wordt een jong- of pasgeboren dier ook het slachtoffer of wordt een drachtig moederdier gedood.
.

Hazenstropers krijgen gebiedsverbod in Engeland

Stroperij altijd melden

Stroperij is een misdrijf. Ben je op de hoogte van stropersactiviteiten, neem dan direct contact op met de politie via 112 (in noodgevallen), via 090-8844, of met de dierenpolitie via nummer 144. Vind je het niet prettig om je naam bekend te maken, neem dan contact op via M (Meld Misdaad Anoniem) op 0800-7000. Daarnaast kun je je kennis ook met ons delen via redactie@animalstoday.nl. Wij respecteren ieders privacy.

Bron: