In België zijn deze maand vijf Britten veroordeeld wegens het illegaal jagen met windhonden op hazen. De vijf kregen negen maanden cel met uitstel en een boete van 8.000 euro. Nooit eerder werd in België een dergelijke straf opgelegd.

hazen
Foto: publiek domein

De Britten deden aan zogenaamd hare coursing. Bij deze typisch Britse jagerstraditie laten jagers de hazen schrikken waarop de windhonden de dieren verder moeten opjagen. Vaak wordt er gegokt welke hond als eerste een haas vangt. Bedragen kunnen daarbij oplopen tot ruim 20.000 euro.

Oud vuil
In Groot-Brittannië is deze vorm van jagen overigens al sinds de invoering van de Hunting Act in 2004 verboden. Dat wil echter niet zeggen dat het niet meer voorkomt. Het graafschap Lincolnshire is zeer populair onder jagers, zozeer zelfs dat het jagen met honden op hazen de spuigaten uitloopt. De meldingen stromen binnen en sommige gebieden worden zelfs beschreven als het ‘wilde westen’.  Eind 2017 werden er zo’n 200 voorvallen per maand gemeld. Bij deze jachtmethode worden greyhounds, lurchers en saluki’s gebruikt. Zodra ze de haas te pakken hebben schudden ze hem dood. Het dode dier wordt vaak voor oud vuil achtergelaten in het veld of in een greppel.

De politie noemt deze hazenstropers ‘de plaag van het platteland’ en zegt er alles aan te doen om ze aan te pakken. Sinds vorig jaar zet de politie onder meer off-road voertuigen en drones in om de jagers te vinden. Elke herfst neemt het aantal stroperijgevallen toe, nadat de gewassen zijn geoogst, tot het voorjaar aan toe. Het afnemen van de jachthonden blijkt overigens een van de meest effectieve methoden om stropers tegen te werken.

hazen
Foto: publiek domein

Onethisch
De vijf Britten die nu zijn veroordeeld beproefden hun geluk buiten hun eigen landsgrenzen. Ze werden vorig jaar op 3 januari op heterdaad betrapt door een Belgische jager en sloegen op de vlucht. Toen hun auto daarop crashte konden ze worden opgepakt door de politie. De rechter was duidelijk in zijn vonnis:

“Door de illegale jachtpraktijken hebben de jagers effectief schade toegebracht aan de natuur. Het hazenbestand gaat de laatste jaren achteruit. Het onbeheerd jagen, het louter plezier aan het doden en wellicht ook het winstbejag, is niet alleen een ernstig natuurmisdrijf, maar ook onethisch gedrag. Er werden geen dode hazen aangetroffen, wat erop wijst dat het de jagers alleen te doen was om plezier en winstbejag.”

Bron: VRT ©AnimalsToday.nl