Dat dierproeven duizenden dieren dagelijks het leven kosten is geen nieuws, maar nu blijkt ook dat sommige onderzoeksresultaten onbetrouwbaar zijn omdat de dieren wereldwijd niet onder dezelfde, voor hen ideale omstandigheden worden gehouden. Zo is het veel te koud voor muizen in laboratoria en dat beïnvloedt de proefresultaten. Deze proefmuizen sterven voor niets.

kankeronderzoek
Proefmuis | Foto: Mycroyance/Foter/CC BY-NC

Alleen al in Nederland leven zo’n 280.000 muizen in laboratoria. De muis is het meest gebruikte proefdier wereldwijd. De laboratoria waar de proefmuizen verblijven zijn vaak te koud voor deze kleine dieren. Omdat de muis  klein van stuk is en veel warmte verliest, heeft het dier een hogere levenstemperatuur nodig. De ideale leefwarmte voor een muis is ongeveer 31 graden Celsius. Voor de werknemers is dat als werktemperatuur te hoog en dus wordt de warmte aangepast aan de mens en leeft de proefmuis vaak in een veel te koude omgeving.

Koudestress
Proefmuizen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld kankeronderzoek, ondergaan behalve de dagelijkse stress die ze al hebben als proefdier ook nog koudestress. Omdat de dieren het koud hebben proberen ze hun lichaam te verwarmen en dat beïnvloedt de resultaten van sommige onderzoeken. Deze koudestress onderdrukt onder meer het immuunsysteem bij de proefmuizen waardoor tumoren sneller groeien bij de menselijk gangbare kamertemperatuur dan bij de hogere temperaturen die voor de muizen beter zouden zijn. Deze conclusies werden getrokken in een recent onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Bonnie Hylander en Elizabeth Repasky.

Vertekend beeld
Peter Friedl, professor celbiologie aan het Radboud Medisch Centrum is niet betrokken bij het genoemde onderzoek, maar doet zelf ook onderzoek naar de samenhang tussen temperatuur en kanker bij muizen. Friedl is niet verrast door de conclusies:

“Die tumoren groeien niet alleen sneller, ook de stofwisseling van de dieren verandert waardoor ze zich anders gedragen. Dat beïnvloedt hoe zij op medicijnen reageren. Dat geeft een vertekend beeld van de medicijnwerking.”

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema