Plukjes vacht en sporen van ontlasting vormen het bewijs dat de bedreigde Perzische panter is teruggekeerd in Armenië. De vondsten laten zien dat actieve bescherming het roofdier voor uitsterven kan behoeden.

perzische panter
Perzische panter | Foto: Wikimedia Commons

De sporen van deze ondersoort van de luipaard zijn gevonden in het Kaukasus Wildreservaat. Dit natuurpark wordt met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL en het Britse World Land Trust beheerd door de lokale organisatie FPWC. In het voorjaar van 2012 stuitten de parkwachters op de eerste aanwijzingen van de aanwezigheid van de Perzische panter toen zij een pootafdruk in de sneeuw ontdekten.

De Perzische panter is de grootste ondersoort binnen de luipaardfamilie. Op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten heeft de majestueuze katachtige de status van bedreigd. Naar schatting leven er wereldwijd nog minder dan 1.300 exemplaren. De grootste gevaren komen van stropers en versnippering van het leefgebied.

Marc Hoogeslag van IUCN NL: “De aanwezigheid van de luipaard toont aan dat het reservaat zich steeds meer ontwikkelt tot een veilige haven voor flora en fauna. Voor roofdieren als de Perzische panter wordt het bovendien een steeds aantrekkelijker leefgebied omdat er meer prooi te vinden is.” 

Bron: Persbericht IUCN