De 87-jarige Mies heeft in oktober vorig jaar kat Sjaan geadopteerd via Stichting Zwerfdier. De kat die door de politie bij haar vorige eigenaresse is weggehaald omdat zij Sjaan verwaarloosde, werd opgevangen door de stichting. Afgelopen week stond de politie bij Mies op de stoep met de mededeling dat de kat terug moest naar de vorige eigenaar. Nog geen 24 uur later kwamen zij Sjaan ophalen en was Mies haar kat weer kwijt.

Sjaan
Sjaan | Foto: screenshot video RTVNH

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft flink geblunderd. Door een fout van het OM moest de kat terug naar zijn oude baasje. De kat is door de politie terecht in beslag genomen, maar is daarna niet naar één van de vaste opvangadressen van in beslag genomen dieren gebracht maar naar Stichting Zwerfdier. Het dier is daarna te snel herplaatst, zo blijkt uit een verklaring van het OM:

“Normaliter verblijven de dieren daar enige tijd voor het OM beslist of ze een ander baasje krijgen. In dit geval heeft het OM té snel besloten om de kat een andere baas te gunnen en is hij bovendien naar Stichting Zwerfdier gebracht, waar wij geen contact mee onderhouden en die dieren snel proberen te herplaatsen.”

Domper
De oude eigenaresse is door de rechter wel schuldig bevonden aan dierenverwaarlozing, maar heeft geen straf gekregen. Daarnaast bepaalde de rechter dat de kat terug mocht naar de oude eigenaresse. Een flinke blunder van het OM dat de kat te snel liet herplaatsen, en leidt tot een flinke domper voor Mies. Zij is haar Sjaan kwijt. Het OM heeft nog wel naar een oplossing gezocht door de oude eigenaresse een schadevergoeding aan te bieden zodat Sjaan bij Mies kon blijven, maar daar wilde de voormalig eigenaresse geen gebruik van maken. Nu gaat het OM kijken of zij alsnog iets voor Mies kan betekenen.

Licht verwijt
Kat Sjaan is nu weer terug bij haar oude eigenaresse, die de kat Zazu noemt. Zij heeft tegenover Hart van Nederland verklaard de kat nooit te hebben verwaarloosd. Door een verhuizing is een behandeling tegen een vlooienallergie anders gelopen dan zou moeten. Hiervoor heeft zij volgens eigen zeggen een licht verwijt van de rechter gehad.

Stichting Zwerfdier houdt er een andere lezing van het verhaal op na. Zij maken zich grote zorgen om de kat die zij al drie keer verwaarloosd binnen hebben gekregen. Zij betreuren dan ook de gang van zaken. De politie houdt de kat en haar eigenaar in de gaten. En Mies? Die hoopt dat zij Sjaan alsnog op de één of andere manier terugkrijgt.

Bekijk hieronder een item van RTVNH over Mies en Sjaan:

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat