Nederland heeft als eerste land ter wereld onlangs aangekondigd eind 2016 microplastics in cosmeticaproducten te verbieden. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat de regering met een stappenplan komt om samen met de andere lidstaten van de Europese Unie de minuscule deeltjes plastic in cosmetica de komende drie jaar uit te faseren.

microplastics
© Beat the Microbead

Alle bedrijven die zijn aangesloten bij de Nederlandse Cosmetica Vereniging hebben hun producten al aangepast of hebben toegezegd dit te gaan doen. Daarnaast gaat de regering met andere EU-lidstaten werken aan een verbod op Europees niveau.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation:

“Wij pleiten al langer voor een Europees verbod op microplastics in verzorgingsproducten. Deze motie brengt zo’n verbod een stap dichterbij.”

Deze resultaten zijn een gevolg van de campagne “Beat the Microbead” die in augustus 2012 werd gestart door de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Door middel van een app kunnen consumenten controleren of er plastic in verzorgingsproducten zit. De campagne wordt wereldwijd gesteund door 58 NGO’s in 29 landen en de app is in verschillende talen beschikbaar.

Nu steeds meer erkend wordt dat microplastics een bedreiging vormen voor de waterwegen, hebben ook sommige staten in Amerika (Illinois, New York, Minnesota, Ohio en California) onlangs een wet aangenomen of overwegen dit te doen, waarin het verboden wordt microplastics in cosmetica te gebruiken.

De plastic soep in de oceaan wordt niet alleen veroorzaakt door zwerfafval, maar  ook door duizenden cosmeticaproducten waar zogenaamde microbeads in zitten. Dit vormt een veel groter en complexer probleem dan tot nu toe werd gedacht. Deze minuscule plastic korreltjes komen niet alleen voor in scrubproducten maar ook in tandpasta, shampoo, oogschaduw, lipbalsem, scheerschuim en andere verzorgingsproducten. Deze microplastics worden niet door waterzuiveringsinstallaties uit het water gefilterd omdat ze zo klein zijn. Daardoor komen deze in zee terecht waar ze worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren die in en rond de zee leven. Veel dieren sterven doordat het plastic hun magen vult en het hongergevoel wegneemt. Daarnaast bevat het plastic ook schadelijke chemicaliën als pesticiden, brandvertragers en kleurstoffen. Hoe schoner wij onszelf houden met onze verzorgingsproducten, des te meer vervuilen wij ons milieu en daarmee ook weer via de voedselketen onszelf. Ook uit onze wasmachine komt plastic in het milieu. Per wasbeurt zouden 1900 microplastics loslaten van onze kledingstukken. Deze komen net als bij cosmeticaproducten ongefilterd in het milieu terecht.

De plastic deeltjes komen niet alleen in zee voor, maar vervuilen ook rivieren en meren. Uit wetenschappelijk onderzoek in Amerika is gebleken dat de bodemlaag van veel rivieren en meren  hoge concentraties bevat van microplastics. Deze zijn vaak net zo hoog als die van de meest verontreinigde zeebodem.

Op de website van Stichting de Noordzee is een lijst van cosmeticaproducten zonder microplastics te downloaden.

Bronnen: Plastic Soup Foundation, P-Plus.nl, Duurzaambedrijfsleven.nl, Leefbewust.com ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker