November is beroerd begonnen voor de dolfijnen in de wateren bij Taiji. Vorige week zijn meerdere scholen dolfijnen ten prooi gevallen aan de meedogenloze Japanse visserlui. Het jachtseizoen op walvisachtigen loopt van 1 september tot begin maart.

november
Vissers jagen grienden de baai in | Foto via Erwin Vermeulen

Elke eerste zondag van november vindt het jaarlijkse Walvisfestival plaats; ook dit keer was het een bloeddorstig spektakel. Op deze dag viert Taiji de geschiedenis van de walvisvaart. Voor de dolfijnen viel er echter niets te vieren. Een tuimelaarfamilie van 20-25 dieren werd op 2 november de baai (the Cove) ingejaagd en achter netten gevangen gezet.

Festivalbezoekers keken toe terwijl de dolfijnen paniekerig rondzwommen. Geïnteresseerde toeschouwers mochten mee op de vissersboten en voeren tussen de dieren door. Een dag later vond de scheiding plaats: 5 dolfijnen werden uitgekozen voor een leven in gevangenschap in dolfinaria, 11 werden gedood en naar het slachthuis gesleept. Vier jonge dolfijntjes en baby’s werden teruggestuurd naar zee, hun overlevingskansen zijn nihil zonder hun familie.

Op 4 november vingen de jagers een school grampers, hiervan werden 17 dieren gedood en 3 jonge dolfijnen teruggestuurd naar zee. Drie dagen later was het weer raak: 28-28 grampers werden de cove ingedreven, waaronder een moeder en haar kalf. De vissers slachtten 13 dolfijnen, 12-15 werden teruggestuurd.

Japan heeft de vangstquota dit jaar vastgesteld op 114 grienden, 450 gestreepte dolfijnen, 509 tuimelaars, 261 grampers, 70 zwarte zwaardwalvissen, 134 witgestreepte dolfijnen, en 400 slanke dolfijnen, totaal 1.938 dieren.

Deze week zijn er vooralsnog gelukkig geen walvisachtigen gedood.

Op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in Taiji? Volg de Sea Shepherd Cove Guardians via Facebook en Twitter.

Bronnen: The Dodo, Sea Shepherd © PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.