Zes milieuactivisten van Greenpeace zijn begonnen aan de beklimming van The Shard in Londen,  het hoogste gebouw van West-Europa. De zes dames, waaronder de Nederlandse Liesbeth Deddens protesteren met hun actie tegen oliegigant Shell, die naar gas en olie boort in het kwetsbare Noordpoolgebied.

The Shard - Londen
The Shard – Londen | Foto: Diliff (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Greenpeace zegt dat Shell miljarden investeert in de slag om de olie van het Noordpoolgebied. Deddens zegt daar over:

“Het is een feit dat naar olie boren in een gebied dat zo onvoorspelbaar en extreem is, nooit veilig kan zijn. Een olielekkage betekent een ramp voor de unieke natuur en alle mensen en dieren in het gebied.”

Greenpeace heeft The Shard gekozen omdat het uitkijkt op drie kantoren van Shell en omdat het de vorm van een ijspegel heeft. Het gebouw telt 87 verdiepingen en is maar liefst 310 meter hoog.

Shell heeft in reactie op de actie laten weten dat het exploiteren van de energiebronnen in de Noordpool niet gevaarlijk is, mits verantwoord gedaan en dat iedereen het recht heeft het niet eens te zijn met hun plannen.

“We vragen alleen of ze wel aan hun eigen veiligheid en aan die van anderen, onder wie ook Shell-medewerkers, denken als ze hun mening uiten.”

De beklimming is live te volgen via http://iceclimb.savethearctic.org/.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl