De Tweede Kamer steunt de oproep van de Partij voor de Dieren aan staatssecretaris Dijksma om de verkoop van natuurgebieden stil te leggen. De Partij voor de Dieren vindt dat de verkoop van natuur niet past bij de ambitie van het nieuwe kabinet om de oorspronkelijke Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te realiseren. Totdat duidelijk is hoe het kabinet de natuurdoelen gaat halen, kan van verkoop in ieder geval geen sprake zijn, vond ook een meerderheid van de Kamer donderdag. 

Park Hoge Veluwe
Natuurgebied De Hoge Veluwe | Foto: ©Steve Armor

Het kabinet Rutte dwingt Staatsbosbeheer om binnen de huidige kabinetsperiode 100 miljoen euro te bezuinigen. Dit terwijl het regeerakkoord spreekt over het aanleggen van de EHS in haar oorspronkelijke omvang. In Overrijssel worden nu al complete heidevelden te koop aangeboden. Na de zomer zal in Oost-Groningen zelfs in één klap 2000 hectare natuurgebied worden verkocht. De Partij voor de Dieren vindt dat de verkoop van natuurgebieden voorbarig, aangezien de staatssecretaris haar nieuwe visie op het natuurbeleid nog niet heeft besproken met de Kamer. 

Esther Ouwehand: “Natuur in de uitverkoop zetten is het domste wat je kunt doen. We  hebben nog maar 15% over van onze oorspronkelijke biodiversiteit en nog steeds neemt het aantal plant- en diersoorten af. Ook wordt steeds duidelijker hoe belangrijk natuur is voor de gezondheid van onszelf en die van onze kinderen. Staatssecretaris Dijksma moet geen streep zetten door de natuur, maar door het afbraakbeleid van Bleker. Geen verkoop van natuurgebieden dus, en al helemaal niet totdat zij duidelijk heeft gemaakt hoe Nederland haar natuurdoelen gaat realiseren”.

Persbericht Partij voor de Dieren