De Belgische landelijke inspectiedienst dierenwelzijn (BLID) luidde afgelopen woensdag de alarmbel nadat bekend werd dat er zeven paarden in de wei stonden vlak bij de plek waar de treinramp in het Belgische Wetteren heeft plaatsgevonden.

Paard art
Photo credit: Rob Crusoe / Foter.com / CC BY-NC-ND

Na de ontploffing van de goederentrein met chemische stoffen zijn circa 200 mensen behandeld in het ziekenhuis. Bewoners die in de directe omgeving van het treinwrak wonen, tot 250 meter, zullen zeker tot 18 mei voor onderdak elders moeten zorgen.

“We begrijpen wel dat eerst de mensen in veiligheid zijn gebracht, maar is het normaal dat die zeven of acht paarden daarna vergeten worden?” aldus BLID afgelopen woensdag.

De dierenrechtenorganisatie heeft overwogen een klacht in te dienen tegen het crisiscentrum en tegen de eigenaar van de dieren. Gelukkig heeft het niet zo ver hoeven komen. Gisteren mochten medewerkers van BLID samen met de eigenaar de paarden weghalen. Voorwaarde was wel zeventig meter van de wrakken vandaan te blijven.

BLID-voorzitter Dirk Blanchard:

“Het moet verschrikkelijk zijn geweest voor de paarden, want hoe groot de weide ook is, de dieren hebben niet verder dan 100 meter van de vuurhaard kunnen lopen. We hopen dat iedere eigenaar die nog dieren in het gebied heeft lopen, zich toch inspant ze daar weg te halen voordat men met de takelwerkzaamheden begint.”

De paarden zijn voor onderzoek overgebracht naar de faculteit dierengeneeskunde in Merelbeke.

Bron: Nieuwsblad ©PiepVandaag.nl