Joaquin Phoenix, de acteur die op 9 februari een Academy Award won met zijn titelrol in de film Joker, heeft een dag na de ontvangst van zijn Oscar een koe en haar pasgeboren kalf gered van de slacht. Hij bracht de dieren naar The Farm Sanctuary in Acton, Californië, een opvang voor dieren uit de vee-industrie. Hier zullen ze de rest van hun leven in vrede en liefde verblijven.

joaquin phoenix
Een dag na de Oscar-uitreiking staat Joaquin Phoenix bij het slachthuis om een koe en haar kalf mee te nemen | Foto: schermafdruk video

Joaquin Phoenix toonde al vele malen dat hij een groot hart heeft voor dieren. Hij werkte mee aan de documentaire Earthlings, die de exploitatie van dieren door mensen belicht en produceerde “The Animal People”, een film over een groep Britse dierenrechtenactivisten. Ook gaat hij regelmatig mee met wakes van Animal Save, waar hij tussen de andere activisten bij de poorten van een slachthuis gaat staan om de dieren in de trucks te steunen en water te geven.

In zijn speech na het ontvangen van de Academy Award stelde hij de vernietigingsdrang van de mensheid aan de kaak. Als voorbeeld nam hij de zuivelindustrie, waar “mensen zich het recht toegeëigend hebben om een koe kunstmatig te insemineren, haar baby te stelen en de melk af te pakken om in onze koffie of cornflakes te doen”.

Een zichtbaar geëmotioneerde Phoenix bij de Academy Award uitreiking 2020: “We are plundering the world from it’s resources”.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De speech van Phoenix werd massaal gedeeld en heeft velen doen nadenken over hun eigen consumptie. Zo schreef actrice Lena Dunham op Twitter dat ze door Phoenix’ woorden ‘eindelijk veganist was geworden’.

Om zijn boodschap aan de mensheid om geen dieren te exploiteren nog eens extra kracht bij te zetten, redde Phoenix daags na zijn speech een koe met haar pasgeboren kalf van de slacht in Manning Beef, een slachthuis in Pico Rivera, Californië. Hij noemde de moeder Liberty en haar dochter Indigo.

Phoenix redt Liberty en dochter Indigo uit het slachthuis Manning Beef:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Phoenix bezocht Manning Beef met zijn verloofde en mede-activist Rooney Mara en haar moeder. Ze werden vergezeld door Shaun Monson (regisseur van de documentaire Earthlings), Amy Jean Davis (oprichtster van Los Angeles Animal Save) en Gene Baur (president en oprichter van Farm Sanctuary). De groep werkte samen met de slachthuismedewerkers om Liberty – die net bevallen was – en haar pasgeboren kalfje Indigo van de slacht te redden.

Phoenix zei dat hij een lang gesprek had met Anthony Di Maria, de directeur van het slachthuis, en “zijn hart opende” voor hem. Di Maria gaf aan dat het tegen het beleid van zijn slachthuis was om net bevallen koeien met hun kalfjes te slachten, maar veel van zijn concurrenten doen dat volgens hem wel. Hij stemde er uiteindelijk mee in dat moeder en kind mochten vertrekken met de acteur en het reddingsteam.

Phoenix zei erkentelijk te zijn voor het gebaar van Di Maria:

“Ik had nooit gedacht dat ik vriendschap zou vinden in een slachthuis. Zonder zijn vriendelijke daad zouden Liberty en haar babykalf Indigo een verschrikkelijk einde hebben gehad.”

Phoenix voegde eraan toe:

“Mijn hoop is, terwijl we baby Indigo zien opgroeien met haar moeder Liberty bij The Farm Sanctuary, dat we ons altijd zullen herinneren dat vriendschappen op de meest onverwachte plaatsen kunnen ontstaan; en dat ongeacht onze verschillen, vriendelijkheid en mededogen alles om ons heen zouden moeten regeren.”

Phoenix gaf vorige week aan dat zijn volgende project om de aandacht te vestigen op dieren alweer klaarstaat: hij is uitvoerend producent van Gunda, een film over de gevoelswereld van varkens en andere boerderijdieren. De film ging op 23 februari in première tijdens het internationale filmfestival van Berlijn en is geproduceerd door Victor Kossakovsky. Phoenix zag een deel van de film en was zo ontroerd dat hij besloot zich aan het project te binden als uitvoerend producent.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.