Meer nieuws over de schadelijke pesticiden die bijen zouden vergiftigen. Al eerder schreef PiepVandaag.nl over de insecticide ‘neonicotinoïden’ die bijen wereldwijd uitmoordt. Imkers dienen nu een aanklacht in tegen de Amerikaanse overheid die de schadelijke stoffen zouden toelaten.

Hommel in veld - imkers
Foto: spm.photo via Compfight cc

Neonicotinoïden is de meest verspreide insecticide ter wereld en kan de gezondheid van bijenkolonies ernstig beschadigen of zelfs fataal worden. Al eerder heeft een Italiaans onderzoeksinstituut (OPERA) onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van het pesticiden, waarna imkers ongerust reageerden op de toelating van de schadelijke pesticiden.

In de klacht wordt het Environmental Protection Agency (EPA) ervan beschuldigd de bijen te weinig te beschermen tegen insecticiden.

Peter Jenkins, advocaat van het Centre for Food Safety zegt dat EPA echter weigert iets te veranderen.

“De laatste jaren hebben we meerdere maken bewezen dat het EPA bijen moet beschermen, als zij niet luisteren zijn wij genoodzaakt een klacht in te dienen.”

Het EPA weigert om commentaar te geven op de uitspraken. In hun officiële verklaring zeggen zij dat er hard gewerkt wordt om bijen te beschermen van pesticiden en andere vervuilers. Ook stellen zij het gebruik van neonicotinoïden te gaan onderzoeken en wel eerder dan gepland, omwille het mogelijke schadelijke effect op bijen en andere insecten. Desalniettemin betekent dit dat pas in 2018 de zaak bekeken gaat worden.

De makers van de pesticiden, Bayer en Sygenta onthouden zich beiden van elk commentaar.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk