Natuurbeschermingsprojecten en opvangcentra voor wilde dieren zitten wereldwijd door het coronavirus flink in de knel. De pandemie heeft het buitenlands toerisme, dat veel wildparken en opvangcentra financiert, lamgelegd en nieuwe projecten staan in de ijskast. Des te bijzonderder is de oprichting dit jaar van een dolfijnen opvang- en revalidatiecentrum op het Indonesische eiland Bali: Het Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center.

opvangcentrum
‘s Werelds eerste permanente opvangcentrum voor dolfijnen in Bali | Foto:  Pepe-Arcos voor Dolphin Project

Umah Lumba revalidatie- en opvangcentrum en Camp Lumba Lumba

Umah Lumba is het eerste permanente centrum ter wereld voor dolfijnen gered uit gevangenschap. Het is ontworpen om geredde dolfijnen te laten herstellen en ze weer gezond te maken. Als de dieren genoeg opgeknapt zijn om te worden vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving, worden ze verplaatst naar ‘Camp Lumba Lumba’. Hier worden ze klaargestoomd voor hun leven terug in het wild.

De dieren die vanwege hun gezondheid of aanpassingsproblemen niet meer terug kunnen naar de natuur, mogen hun laatste jaren waardig doorbrengen in Umah Lumba.

Umah Lumba opvangcentrum | Foto: Dolphin Project

Het project is geïnitieerd door Jakarta Animal Aid Network (JAAN) in nauwe samenwerking met Richard (Ric) O’Barry’s Dolphin Project en het Central Jakarta Forestry Department.

‘ Zwemmen met Dolfijnen’

In Indonesië leven bijna 70 dolfijnen onder erbarmelijke omstandigheden in kleine en ernstig vervuilde zwembaden in hotels waar toeristen met ze kunnen zwemmen en in rondreizende circussen. De baden bevatten 8 keer de toegestane hoeveelheid chloor om te zorgen dat het water er kraakhelder uitziet, maar voor de dolfijnen zorgt dit voor ernstige huidproblemen, blindheid en een langzame en pijnlijke dood. Wanneer de dolfijnen doodgaan, of blind geworden zijn, worden zij vervangen door andere wildgevangen dolfijnen.

opvangcentrum
Melka Excelsior Hotel, Bali, Indonesië | Foto: Dolphin Project

Rocky, Rambo en Johnny

Op dit moment heeft het opvangcentrum drie dolfijnen onder haar hoede: Rocky, Rambo en Johnny. De dolfijnen werden gevangen in de Javazee en zaten jarenlang opgesloten in een ondiep, zwaar gechloreerd zwembad in een hotel in het noorden van Bali. Sinds hun redding en verhuizing naar het opvangcentrum wordt er gewerkt aan hun revalidatie.

De dolfijnen krijgen 24 uur per dag en 7 dagen per week verzorging. Het opvangcentrum heeft een fulltime dierenarts, bewakers en verzorgers.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Facee Schaeffer