In de Indische Oceaan is een nieuwe populatie blauwe vinvissen ontdekt, die een uniek lied lijkt te zingen. De ‘geheime’ groep walvissen, beschreven in een artikel dat onlangs in het tijdschrift Endangered Species Research werd gepubliceerd, heeft zijn eigen kenmerkende volkslied: een langzame, brullende ‘ballad’ die verschilt van elk ander walvislied dat ooit is beschreven.

Nieuwe populatie blauwe vinvissen ontdekt
Staart van blauwe vinvis (Balaenoptera musculus) | Foto: Gregory “Slobirdr” Smith/Wikimedia

Dit lied sluit aan bij een tiental andere liederen van blauwe vinvissen die zijn gedocumenteerd. Ieder lied is het visitekaartje van een unieke populatie. Salvatore Cerchio, zeezoogdierbioloog bij het African Aquatic Conservation Fund in Massachusetts en hoofdauteur van het onderzoekt zegt:

“Het is alsof je verschillende nummers binnen een genre hoort: Stevie Ray Vaughan versus B.B. King. Het is allemaal blues, maar je herkent de verschillende stijlen.”

Nieuwe populatie blauwe vinvissen ontdekt
Een volwassen blauwe vinvis wordt ruim 25 meter lang en weegt meer dan 100 ton | Foto: publiek domein

Dr. Cerchio en zijn team kregen voor het eerst te maken met het nieuwe lied terwijl ze een aantal jaren geleden een groep Omura walvissen voor de kust van Madagaskar wetenschappelijk bestudeerden. Nadat ze het gerommel van blauwe vinvissen hadden gehoord via een recorder die op het kustplateau was bevestigd, besloten de onderzoekers hun instrumenten in dieper water te laten vallen in de hoop meer te kunnen horen. Cerchio:

“Als je ergens een hydrofoon neerzet waar nog nooit iemand een hydrofoon heeft geplaatst, ga je iets ontdekken. Het is al langer bekend dat een aantal populaties blauwe vinvissen dit deel van de Indische Oceaan bezoekt.”

Nieuwe populatie blauwe vinvissen ontdekt
Blauwe vinvis | Foto: publiek domein

Walvissen zingen hetzelfde lied

Een van de nummers die door de opnames van het team in Madagaskar was opgenomen, was anders dan de liedjes die de onderzoekers eerder hadden gehoord. In 2018 had het team nog een aantal voorbeelden van het nu herkenbare refrein van de nieuwe walvissen opgemerkt. Doordat onderzoekers samen konden werken, werd al snel duidelijk dat de kenmerkende geluiden ook waren gedetecteerd bij een andere opnamepost voor de kust van Oman, in de Arabische Zee. Hier lijken de geluiden bijzonder overheersend te zijn. Later dat jaar vernam Cerchio dat onderzoekers in Australië de walvissen hetzelfde lied hadden horen zingen in de centrale Indische Oceaan, vlakbij de Chagos archipel.

Luister hieronder naar een opname van de nieuw ontdekte walvissen, 20x versneld om hoorbaar te zijn voor het menselijk oor:
.

.
Door de verzameling gegevens van deze drie locaties kon er een ruw portret worden geschetst van de walvissen die zich voortbewegen in het noordwesten van de Indische Oceaan. Het gebruik van akoestische gegevens om een nieuwe populatie vast te stellen, is van nature indirect, zoals het afstoffen op vingerafdrukken op de plaats van een misdrijf. Alex Carbaugh-Rutland bestudeert blauwe vinvissen aan de Texas A&M University en zei dat de resultaten zeer degelijk waren. De onderzoekers sloten de mogelijkheid uit dat de liedjes konden worden toegeschreven aan andere soorten walvissen. Carbaugh-Rutland zei:

“Vergelijkingen van de nieuwe blauwe vinvis met andere tonen geven aan dat de variëteit in het noordwesten van de Indische Oceaan onderscheidend is. Ik denk dat het echt overtuigend bewijs is.”

Nieuwe populatie blauwe vinvissen ontdekt
Foto: publiek domein

Blauwe vinvissen moeilijk te bestuderen

Er is niet veel bekend over liedjes van walvissen. De meeste onderzoekers denken dat ze mannetjes helpen om hun partner te versieren. Asha de Vos, een zeebioloog die blauwe vinvissen in de Indische Oceaan heeft bestudeerd zegt:

“Als twee populaties niet met elkaar kunnen praten, zullen ze na verloop van tijd uit elkaar groeien. Wat dit soort dingen ons laat zien, is dat er verschillende populaties zijn, met verschillende aanpassingen, met mogelijk verschillende behoeften. Om de blauwe vinvissen te beschermen is er geen enkele beschermingsmaatregel die zal werken. De vondst is een goede herinnering dat onze oceanen nog steeds onontdekt zijn.”

Het gebruik van genetische monsters zou zinvol zijn in dit onderzoek. Maar het is moeilijk om blauwe vinvissen te bestuderen, doordat zij het grootste deel van hun tijd ver van de kust doorbrengen. De walvisjacht in de 19e en 20e eeuw heeft honderdduizenden walvissen het leven gekost. Naar schatting zijn er nu tussen de 10.000 en 25.000 blauwe vinvissen over. Met een gewicht van 172.000 kilo en een lengte van zo’n 30 meter lijkt de blauwe vinvis het grootste wezen dat ooit op aarde heeft geleefd.

Bron:

#GNvdD: Blauwe vinvis bezig met comeback

 

©AnimalsToday.nl Jane Sauer