Tijdens een boeddhistische ceremonie bij een tempel in Sri Lanka werd een senior monnik aangevallen door een tempelolifant die deelnam aan de ceremonie. De monnik overleed een dag later in het ziekenhuis.

monnik
Bij ceremonies in Sri Lanka worden nog vaak olifanten gebruikt | Fotocredit: Dennis Candy Flickr via Compfight cc

Het tragische incident vond vrijdagavond plaats in een dorp vlakbij de hoofdstad. Hoge monnik Bellanwila Wimalarathana Thero, 77, werd aangevallen door een van de tempelolifanten tijdens een ceremonie. Volgens de politie kon de mahout, de olifantenverzorger, voorkomen dat de monnik werd gedood. De man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een dag later alsnog.

Wimalarathana Thero behaalde in 1980 een doctoraat Filosofie aan de universiteit van Lancaster in Engeland. Hij was gastprofessor aan de school van Oosterse en Afrikaanse studies in Londen en kanselier van de Universiteit van Sri Jayawardhanapura.

Meerdere incidenten
De olifant, Myan Kumara genaamd, was door de regering van Myanmar als gift aan de tempel geschonken in 2013. Myan Kumara was niet de eerste olifant in Sri Lanka die een monnik aanviel tijdens een ceremonie. In juni 2017 werd een 25 jaar oude monnik gedood door een tempelolifant in het dorpje Kochchikade.

Traditie
Al honderden jaren worden olifanten gebruikt voor religieuze evenementen. Zo vormen versierde olifanten een belangrijk onderdeel van boeddhistische ceremonies. Veel boeddhistische tempels bezitten eigen olifanten, die ze kunnen inzetten of verhuren voor dergelijke evenementen. Maar ook bij rijke families was het hebben van een olifant in de achtertuin lang een teken van rijkdom, voorrecht en macht. Niet alleen worden deze olifanten op gruwelijke wijze getraind om te zorgen dat deze wilde dieren ‘veilig’ in de buurt van mensen kunnen zijn, ook worden ze vaak onder inhumane omstandigheden gehouden en krijgen ze niet voldoende en gevarieerd genoeg te eten.

Wat er met Myan Kumara zal gebeuren, is niet bekend.

Bronnen: The Straits Times, Channel News Asia, Fox News ©Animals Today Nadine van Wissen