Presentator Filemon Wesselink bezocht voor RTL Boulevard een aantal sporters voor hun vertrek naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, om te zien wat ze meenemen op reis. Tijdens zijn bezoek aan schaatser Kai Verbij brengt Filemon het eten van honden in Zuid-Korea ter sprake. In plaats van dit te veroordelen, geeft hij aan een broodje hondenvlees te zullen eten.

Filemon Wesselink
Filemon Wesselink vertelt schaatser Kai Verbij dat hij een broodje hondenvlees gaat eten in Zuid-Korea | Foto: schermafdruk video

De andere eetgewoonten in Korea komen in het filmpje dat Filemon voor RTL Boulevard maakte ter sprake, onder meer omdat schaatser Antoinette de Jong appelstroop en pindakaas meeneemt op reis. Ze vindt het lekker, maar neemt het ook mee om voorbereid te zijn op voedsel dat ze niet wil eten:

“Ik hoop dat ze er in het Olympisch dorp wel een soort van rekening mee houden dat niet iedereen hond eet.”

Filemon, die zelf ook naar Pyeongchang gaat, heeft daar geen probleem mee. Hij zegt tegen schaatser Kai Verbij:

“Ik ben zelf heel erg benieuwd naar hond. Dan kun je kiezen tussen een Deense dog of een teckel.”

Kai vraagt hem, waarschijnlijk denkend dat hij in de maling wordt genomen:

“Ga je dat echt doen?”

Waarop Filemon antwoordt:

“Ik ga het wel proeven ja. Niet een hele hond ga ik eten, gewoon een stukje. Broodje hond.”

Of het gekscherend of serieus bedoeld is, zijn opmerking is volstrekt stijlloos. Voor het verkrijgen van honden- en kattenvlees vinden onvoorstelbare gruwelijkheden plaats, waarbij de dieren worden gemarteld. Het vlees van gemartelde honden en katten zou namelijk extra lekker smaken en goed zijn voor de gezondheid. Dieren worden geslagen, levend in kokend water gegooid, levend gevild, met een gasbrander in brand gestoken of de poten afgehakt.

Wellicht is Filemon onvoldoende bekend met de extreme wreedheden die vooraf gaan aan het broodje hondenvlees, of Gaegogi, dat hij zegt te willen proberen in Pyeongchang. Als hij de foto’s op de website Koreandogs.org bekijkt, zal de trek hem vast snel vergaan. Zijn uitspraak heeft hem een storm van kritiek opgeleverd, zowel nationaal als internationaal, die hem hopelijk aan het denken zet.

Bekijk hier de uitzending van RTL Boulevard.

In diverse Aziatische landen wordt nog veel honden- en kattenvlees gegeten. De Humane Society International schat dat elk jaar 30 miljoen honden in Azië voor menselijke consumptie worden gedood, waaronder gestolen huisdieren.

Griendenvlees
Al eerder maakte een bekende Nederlander het nogal bont met zijn culinaire geëxperimenteer. In 2016 haalde Martijn Krabbé, openlijk ondersteuner van Sea Shepherd, zich de woede van de zeedierenbeschermers op de hals. In het TV-programma ‘Herman en Martijn: Op de proef gesteld’ at de televisiepresentator een stuk walvisvlees op de Faeröer Eilanden. Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de beestachtige manier waarop de grienden worden gedood tijdens de drijfjacht.

Het is betreurenswaardig dat sommige bekende Nederlanders hun invloed niet gebruiken om het goede voorbeeld te geven. Juist door aandacht te vragen voor misstanden kunnen zij helpen dierenwelzijn te verbeteren in plaats van meewerken aan, en daardoor stimuleren van, ernstig dierenleed.

Dieren slachtoffer van sportevenementen
Internationaal krijgt Zuid-Korea veel kritiek, vanwege de gewoonte die sommige Koreanen hebben om hondenvlees te eten. Ook nationaal is er protest tegen dit gebruik. De Korea Association for Animal Protection wil een verbod op het eten van hondenvlees; dit zou ook het prestige van Zuid-Korea tijdens de Olympische Spelen verhogen. Naast de morbide belangstelling van toeristen als Filemon Wesselink voor exotische gerechten waar dieren het slachtoffer van worden, laten landen die grote sportevenementen organiseren zich helaas vaak van hun slechtste kant zien.

 

Winterspelen Sotsji
Voor de Winterspelen in Sotsji in 2014 werden duizenden straathonden gedood door het ingehuurde bedrijf Basja Services, dat vallen zette en gif verspreidde. Hartverwarmend was het om te zien dat de Amerikaanse freestyleskiër Gus Kenworthy vijf straathonden in Sotsji adopteerde.

WK Brazilië
Voorafgaand aan het WK in Brazilië in 2014 verdwenen de straathonden ook. De Braziliaanse regering ontkende dat ze waren gedood. Volgens dierenrechtenactivisten in het Zuid-Amerikaanse land was er echter geen tijdelijke opvang geregeld voor de dakloze dieren, en waren ze wel weg.

WK Rusland
Van de vele protesten in 2014 lijken de Russen nog weinig geleerd te hebben. Er zijn al geruchten dat de overheid voor het WK voetbal zwerfdieren doodt. Men zou van plan zijn 2 miljoen dollar uit te geven aan het doden van straathonden- en katten in Sotsji en 10 andere steden waar wedstrijden worden gespeeld. Aangezien dit al op veel internationale kritiek kan rekenen, overweegt minister van sport Pavel Kolobkov dat de gaststeden tijdelijke opvang voor de zwerfdieren regelen. Via deze petitie kun je Kolobkov oproepen de dieren te laten steriliseren, en niet te doden.

Bron: RTL Boulevard ©Animals Today Angelique Lagarde