Filemon Wesselink wil hondenvlees eten in Zuid-Korea

Presentator Filemon Wesselink bezocht voor RTL Boulevard een aantal sporters voor hun vertrek naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, om te zien wat ze meenemen op reis. Tijdens zijn bezoek aan schaatser Kai Verbij brengt Filemon het eten van honden in Zuid-Korea ter sprake. In plaats van dit te veroordelen, geeft hij aan een broodje hondenvlees te zullen eten.

Filemon Wesselink

Filemon Wesselink vertelt schaatser Kai Verbij dat hij een broodje hondenvlees gaat eten in Zuid-Korea | Foto: schermafdruk video

De andere eetgewoonten in Korea komen in het filmpje dat Filemon voor RTL Boulevard maakte ter sprake, onder meer omdat schaatser Antoinette de Jong appelstroop en pindakaas meeneemt op reis. Ze vindt het lekker, maar neemt het ook mee om voorbereid te zijn op voedsel dat ze niet wil eten:

“Ik hoop dat ze er in het Olympisch dorp wel een soort van rekening mee houden dat niet iedereen hond eet.”

Filemon, die zelf ook naar Pyeongchang gaat, heeft daar geen probleem mee. Hij zegt tegen schaatser Kai Verbij:

“Ik ben zelf heel erg benieuwd naar hond. Dan kun je kiezen tussen een Deense dog of een teckel.”

Kai vraagt hem, waarschijnlijk denkend dat hij in de maling wordt genomen:

“Ga je dat echt doen?”

Waarop Filemon antwoordt:

“Ik ga het wel proeven ja. Niet een hele hond ga ik eten, gewoon een stukje. Broodje hond.”

Of het gekscherend of serieus bedoeld is, zijn opmerking is volstrekt stijlloos. Voor het verkrijgen van honden- en kattenvlees vinden onvoorstelbare gruwelijkheden plaats, waarbij de dieren worden gemarteld. Het vlees van gemartelde honden en katten zou namelijk extra lekker smaken en goed zijn voor de gezondheid. Dieren worden geslagen, levend in kokend water gegooid, levend gevild, met een gasbrander in brand gestoken of de poten afgehakt.

Wellicht is Filemon onvoldoende bekend met de extreme wreedheden die vooraf gaan aan het broodje hondenvlees, of Gaegogi, dat hij zegt te willen proberen in Pyeongchang. Als hij de foto’s op de website Koreandogs.org bekijkt, zal de trek hem vast snel vergaan. Zijn uitspraak heeft hem een storm van kritiek opgeleverd, zowel nationaal als internationaal, die hem hopelijk aan het denken zet.

Bekijk hier de uitzending van RTL Boulevard.

In diverse Aziatische landen wordt nog veel honden- en kattenvlees gegeten. De Humane Society International schat dat elk jaar 30 miljoen honden in Azië voor menselijke consumptie worden gedood, waaronder gestolen huisdieren.

Griendenvlees
Al eerder maakte een bekende Nederlander het nogal bont met zijn culinaire geëxperimenteer. In 2016 haalde Martijn Krabbé, openlijk ondersteuner van Sea Shepherd, zich de woede van de zeedierenbeschermers op de hals. In het TV-programma ‘Herman en Martijn: Op de proef gesteld’ at de televisiepresentator een stuk walvisvlees op de Faeröer Eilanden. Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de beestachtige manier waarop de grienden worden gedood tijdens de drijfjacht.

Het is betreurenswaardig dat sommige bekende Nederlanders hun invloed niet gebruiken om het goede voorbeeld te geven. Juist door aandacht te vragen voor misstanden kunnen zij helpen dierenwelzijn te verbeteren in plaats van meewerken aan, en daardoor stimuleren van, ernstig dierenleed.

Dieren slachtoffer van sportevenementen
Internationaal krijgt Zuid-Korea veel kritiek, vanwege de gewoonte die sommige Koreanen hebben om hondenvlees te eten. Ook nationaal is er protest tegen dit gebruik. De Korea Association for Animal Protection wil een verbod op het eten van hondenvlees; dit zou ook het prestige van Zuid-Korea tijdens de Olympische Spelen verhogen. Naast de morbide belangstelling van toeristen als Filemon Wesselink voor exotische gerechten waar dieren het slachtoffer van worden, laten landen die grote sportevenementen organiseren zich helaas vaak van hun slechtste kant zien.

 

Winterspelen Sotsji
Voor de Winterspelen in Sotsji in 2014 werden duizenden straathonden gedood door het ingehuurde bedrijf Basja Services, dat vallen zette en gif verspreidde. Hartverwarmend was het om te zien dat de Amerikaanse freestyleskiër Gus Kenworthy vijf straathonden in Sotsji adopteerde.

WK Brazilië
Voorafgaand aan het WK in Brazilië in 2014 verdwenen de straathonden ook. De Braziliaanse regering ontkende dat ze waren gedood. Volgens dierenrechtenactivisten in het Zuid-Amerikaanse land was er echter geen tijdelijke opvang geregeld voor de dakloze dieren, en waren ze wel weg.

WK Rusland
Van de vele protesten in 2014 lijken de Russen nog weinig geleerd te hebben. Er zijn al geruchten dat de overheid voor het WK voetbal zwerfdieren doodt. Men zou van plan zijn 2 miljoen dollar uit te geven aan het doden van straathonden- en katten in Sotsji en 10 andere steden waar wedstrijden worden gespeeld. Aangezien dit al op veel internationale kritiek kan rekenen, overweegt minister van sport Pavel Kolobkov dat de gaststeden tijdelijke opvang voor de zwerfdieren regelen. Via deze petitie kun je Kolobkov oproepen de dieren te laten steriliseren, en niet te doden.

Bron: RTL Boulevard ©Animals Today Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Hilke van Hove zegt:
 2. Vahana Hilke Eitner zegt:

  Het hondenvlees project van Filemon is van de baan na 6 dagen netwerken.
  Filemon gaat geen hondenvlees eten.
  https://www.facebook.com/filemon.wesselink/posts/2052127845032145?pnref=story
  With fur trimmed coat :-(
  https://www.facebook.com/RTLBoulevard/posts/1686902797999110?pnref=story

 3. nu ik hoop dan dat hij er in stik. we zijn hier hard aan het werk om juist dat van de baan te krijgen. en zeg hij dus gewoon weg dat hij dat wil gaan eten. laat hem maar heel goed ziek worden er van. en dat die stom mens het daar dus ook eens zien. mischien houden ze dan op met die raar ding van ze. ja ik ben zeer boos op hem. en kan zijn bloed nu dus drink. hij moet juist daar na toe gaan om de dieren daar te gaan helpen in plaat toe te kijk hoe dus een hond op het vuur word gegooit en zo.

 4. Hilke van Hove zegt:

  https://www.expressen.se/sport/os-2018/os-profilen-hatas-efter-nya-utspelet/
  Volgens dit artikel heeft Filemon zich verontschuldigd, ik heb het nog niet helemaal gelezen. Maar in ieder geval met heel veel dank aan Sharon Ferguson voor het in contact brengen met een zweedse reporter die ook met Sharon heeft gesproken over de atlete Charlotte Kalla, die zich openlijk heeft uitgesproken tegen de hondenvlees industrie, wat heel opmerkelijk en moedig is.
  Ook dan aan de reporters van SportExpressen.
  De nederlandse bn’rs en atleten en de pers en politici, het is niet vermakelijk dat de zweedse pers over ons falen spreekt. Nu zijn we internationaal op de kaart voor het aanmoedigen van dierenmishandeling zonder tegenspraak. Bedankt.
  Ook dank aan alle mensen die mijn actie hebben gesteund.

 5. Hilke van Hove zegt:

  Petitie van LCA Stop dogmeat Korea
  http://www.stopdogmeat.com/

 6. hoop dat hij erin stikt

 7. Vahana Hilke Eitner zegt:
 8. Zeer triest, dat hij zoiets zegt en dat terwijl hij zelf nog wel zoveel op een konijn lijkt.
  Maar van de media moet je het ook niet hebben, want die worden goed gesponsord door de vlees en zuivel-industrie. Vooral BBQen staat zeer hoog aangeschreven in de media, zie bv. de tuinprogramma,s.

 9. Filemon doe niet zo stoer. Ga kijken waar deze hulpeloze en arme dieren worden gehouden. Daar word je kotsmisselijk van.
  Dus doe niet dom en onnozel en eet geen vlees en al helemaal geen hondenvlees.
  Alvast bedankt.

 10. H.I.Franken zegt:

  Filemon moet juist geen hondenvlees eten en het veroordelen.
  Kijk in Korea, China en Indonesië waar honden worden gemarteld. Ook hebben ze nog heel veel ziektes o.a. Rabiës enz.
  Mocht hij het eten hoop ik wel dat hij ziek wordt.
  Eigen schuld dan.