De grote hoeveelheden plastic die terechtkomen in de oceanen zorgen voor een enorme plastic soep. Ian Calderon, parlementslid voor de democraten in Californië, diende afgelopen maand een wetsvoorstel in om het gebruik van plastic rietjes in restaurants sterk te ontmoedigen, om dat afvalprobleem te verkleinen.

plastic rietjes
Een wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Californië heeft als doel het gebruik van plastic rietjes terug te dringen |Fotocredit: Treasure Tia Flickr via Compfight cc

Calderon vindt dat restaurants het goede voorbeeld moeten geven, en benadrukt dat het gebruik van rietjes niet volledig verboden wordt.

“We moeten ons bewust worden van het afvalprobleem, en alternatieven verzinnen voor plastic wegwerpspullen zoals rietjes. De gevolgen van het eenmalige gebruik van deze wegwerpspullen zijn ernstig voor stortplaatsen, waterwegen en oceanen.”

Het wetsvoorstel zou alleen gelden voor restaurants, niet voor fastfood ketens of cafés. Bij overtreding zou een boete tussen de vijfentwintig en duizend dollar gelden, en een gevangenisstraf van maximaal zes maanden. Maar Calderon meldt het volgende over de straffen op Twitter:

Aan overtreding van het verbod zijn automatisch straffen verbonden, van boetes tot gevangenisstraf, maar daar gaat het Calderon niet om. Met het wetsvoorstel wil Calderon bewustwording creëren voor de ernstige gevolgen van plastic afval op het klimaat; het gaat hem niet om straffen uitdelen aan restaurants die rietjes gebruiken. Sterker nog, met aanpassingen aan de wet, wil hij straffen op illegaal rietjesgebruik zelfs onmogelijk maken.

Op internet verscheen veel ophef over het wetsvoorstel. Op Twitter vroeg gebruiker @KethOsmun zich af:

“Hoe zit het met de parapluutjes die als versiering dienen in cocktails? Waarom worden die niet verboden? En de papieren servetten?”

Maar ondanks de kritiek wordt Calderons wetsvoorstel stapje voor stapje in werking gezet. Restaurants in Davis, Californië, zijn nu verplicht om klanten te vragen of ze een rietje willen, in plaats van bij voorbaat al een rietje geven. Ook in San Luis Obispo geldt nu een vergelijkbare regel.

Rietjes waren het op vijf na meest verzamelde afval op de nationale opruimdag in Californië van 1989 tot 2014. De rietjes zijn biologisch niet afbreekbaar, en ze worden al weggegooid na eenmalig gebruik.

Nogmaals stelt Calderon dat het wetsvoorstel geen verbod legt op het gebruik van rietjes.

“Het wetsvoorstel draagt hopelijk bij aan een verandering van de leefstijl van de samenleving. Hopelijk zullen mensen meer stilstaan bij het afval dat ze produceren, en kiezen voor producten die hergebruikt kunnen worden.”

Calderons wetsvoorstel is niet de enige die betrekking heeft op het plastic afval dat komt kijken bij drinken. Ook voor plastic flesjes is een wetsvoorstel gedaan, om doppen vast te maken aan het flesje, zodat de flessen makkelijker hergebruikt kunnen worden.

Bron: USA Today ©Animals Today Varja Dijksterhuis