In Florida heeft een hond een hevige allergische reactie gekregen nadat de vacht paars was gekleurd met haarverf bedoeld voor mensen. Het dier werd in kritieke toestand op straat gevonden.

geverfde hond
Foto: Pinellas County Animal Service Facebook page

Een dierenvriend trof een paarse, bewegingloze Maltezer aan op straat waar het dier kennelijk was gedumpt. Het plaatselijke asiel, Pinellas County Animal Service, ontfermde zich over het zwaargewonde dier. Ze zat onder de brandwonden, vrijwel haar hele rug lag open en haar linker oog zat dicht door de zwelling. Nadat de dierenarts vocht en pijnmedicatie had toegediend, konden de medewerkers van het asiel de vacht wassen om zoveel mogelijk achtergebleven verfresten te verwijderen. ’s Avonds besloot de dierenarts haar ter observatie mee naar huis te nemen. Het personeel verwachtte niet haar nog terug te zien.

Toch overleefde Violet de nacht. De volgende ochtend werd het hondje onder narcose gebracht om de vacht weg te scheren, zodat de ernst van haar verwondingen beter beoordeeld kon worden. Toen pas werd duidelijk dat de huid al aan het afsterven was en de situatie zelfs ernstiger was dan ze al dachten.

Na veel pijnstillers, antibiotica, infusen, narcoses, schone verbanden en liefdevolle verzorging van de medewerkers van het asiel knapte Violet op. Al snel dartelde ze vrolijk rond om een aai of iets lekkers te halen bij het personeel, de dierenarts altijd in haar kielzog.

Het verven van dieren is een ware hype. Niet alleen honden zijn het slachtoffer, ook dieren zoals duiven en kuikens worden soms in vreemde kleuren aangetroffen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Het Pinellas County Animal Service waarschuwt voor het gebruik van haarverf voor mensen bij dieren. De chemicaliën die erin zitten, zijn giftig en veroorzaken verschillende uitwendige verwondingen. Ook inwendige verwondingen kunnen voorkomen, omdat een dier uit instinct het spul zal proberen weg te likken.

Violet is inmiddels volledig hersteld en liefdevol geadopteerd.

Bron: Independent, ABC Action News ©AnimalsToday Esther van der Spek