Karen’s blog: Burgemeester geeft ganstrekkers weer vergunning

De sneeuw valt uit de lucht, het is ijskoud, en het zuiden maakt zich weer op voor het jaarlijkse carnaval. Een traditie waar ik, opgegroeid in Brabant, altijd met enorm veel plezier aan heb meegedaan. Ieder jaar kriebelt het weer om toch die verkleedspullen uit de kist te halen en een dagje mee te doen. Maar helaas doet carnaval mij ook al jaren denken aan een bizarre traditie, waarvan ik dacht dat er na een wetswijziging op 1 juli 2014 eindelijk een einde aan zou komen: het ganstrekken in Grevenbicht in de Limburgse gemeente Sittard-Geleen.

ganstrekkers

Illegaal ganstrekken in Grevenbicht, 28 februari 2017 | Foto: ©Animals Today

Bij het ganstrekken hangt men een speciaal voor dit evenement geprepareerde en gedode gans ondersteboven aan een touw, en ‘stoere’ mannen te paard rijden daar onderdoor en proberen de kop van het dier af te trekken.

Ter verduidelijking: het zelf doden van katten en honden door particulieren is per 1 juli 2014 strafbaar. Door een maas in de wetgeving was dit, hoe onvoorstelbaar ook, voorheen niet strafbaar. Alleen wanneer aangetoond kon worden dat het dier slachtoffer was geworden van mishandeling werd het strafbaar. Om een einde te kunnen maken aan het dit bizarre Gawstrèkke, oftewel ganstrekken in het Limburgse Grevenbicht, is in de bepaling die per 1 juli 2014 geldt ook de gans opgenomen.

Vorig jaar bleek dat de zogenaamde Ganstrekkers zich van deze nieuwe wetgeving niets aantrekken. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven gingen zij ondanks dit wettelijke verbod gewoon door met hun gruwelijke praktijken, zo bleek uit vorig jaar gemaakt beeldmateriaal:

Ik deed op basis daarvan aangifte bij de politie. Deze keer niet van bedreiging door de ganstrekkers, zoals vorige keer – ze wilden mij graag aan de hoogste boom hangen – maar nu wegens het overtreden van de wet.

Er van uitgaande dat het dan nu echt voorbij zou zijn dacht ik dit jaar toch nog maar even navraag te doen of er een vergunning is afgegeven. Want geloof het of niet, voor dit zogenaamde feest kregen de ganstrekkers ook nog eens ieder jaar een vergunning van de burgemeester.

Wat schetst mijn grote verbazing? De burgemeester van Sittard-Geleen, Sjraar Cox, heeft wederom vergunning verleend aan de ganstrekkers. Hoe is het mogelijk?

En dan te bedenken dat er gewoon kinderen bij aanwezig zijn. Wat doet dit met hun beeld hoe je met dieren omgaat? Het is toch meer dan onvoorstelbaar?

ganstrekkers

Illegaal ganstrekken in Grevenbicht, 28 februari 2017 | Foto: ©Animals Today

Op basis van de Kamervragen van de Partij voor de Dieren zei zelfs toenmalig staatssecretaris Bleker dat het ganstrekken niet getuigt van respect voor het leven van dieren en van respect voor het dode dier.

Vanuit Grevenbicht kregen we vorig jaar aardig wat mails van bewoners die zich schaamden voor hun dorpsgenoten en die er de pest aan hadden dat hun prachtige dorp keer op keer op zo’n afschuwelijke manier de landelijke pers haalt.

ganstrekkers

Illegaal ganstrekken in Grevenbicht, 28 februari 2017 | Foto: ©Animals Today

Ik ben nu zo benieuwd, zeker met de verkiezingen in het vooruitzicht, hoe de verschillende politieke partijen in de gemeenteraad hierover denken, en vooral waarom zij niet hebben geprobeerd dit tegen te houden. Ik heb ze daarom allemaal een mail gestuurd en om hun reactie gevraagd. Een update hierover volgt volgende week.

En ondertussen vraag ik me af: wat zijn die ganstrekkers voor mensen? Wat is in ’s hemelsnaam de waarde van zo’n achterhaalde traditie dat je er maar geen afstand van kan doen? Een beetje en plein public de kop van een dood dier aftrekken. Tjongejonge wat een helden, echt types om trots op te zijn. Not.

Zoals Ghandi zei: de beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaan met dieren…

ganstrekkers

Illegaal ganstrekken in Grevenbicht, 28 februari 2017 | Foto: ©Animals Today

©AnimalsToday.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. ‘t Is maar een gans natuurlijk, en nog een dooie ook.

 2. Marion Hulzebosch zegt:

  Jij bent kennelijk op de hoogte van waar en wanneer dit gebeurt. Ik denk dat er toch wel duizenden mensen op te trommelen moeten zijn om hier naartoe te gaan en daar eigenhandig (zonder geweld hoor, begrijp me niet verkeerd) een einde aan te maken. Want als een burgemeester dit toelaat, dan rest ons niets dan het heft in eigen handen te nemen. En nogmaals zonder geweld, maar ik ben serieus bereid om hiertegen in actie te komen. Het carnaval is nu voorbij, maar mocht dit volgend jaar weer gebeuren, dan wil ik met liefde kijken wat we kunnen doen om dit ofwel te voorkomen of actie te voeren. Als de overheid dit niet aanpakt moeten we het zelf doen.

 3. Info hierboven onjuist! Er is geen wet die dit fascinerende eeuwenoude ritueel verbiedt! De aangiftes zijn elk jaar na onderzoek afgewezen. Ganstrekkers hebben geprocedeerd. Raad van State en Hoge Raad hebben uitgesproken dat er geen uniforme norm bestaat op grond waarvan het Ganstrekken verboden zou kunnen worden. Allicht. We leven in een multiculturele samenleving. Ook een speenvarken aan het spit is toegestaan. Niet leuk voor een gedeelte van onze samenleving, maar dat geldt voor veel dingen. Voordeel van het ganstrekken: je hoeft niet te komen kijken.

 4. helena Scholte zegt:

  dit kan toch niet meer in deze tijd, ( vond dat dit al nooit kon) Welke idioot geeft hier toestemming voor en welk soort monsters doen hier aan mee. Schande!!!!! waar is de dierenpartij?

 5. Zieke tradities van zielige figuren en als je hun daarop aanspreekt zijn ze ook nog eens zeer agressief, maar wie word er dan meegenomen naar het politiebureau, de mensen die dit walgelijk vinden, de mensen die bedreigt worden, maar dierenbeulen mogen hun gang gaan al is hun gedrag verboden.

 6. marjolein zegt:

  Misschien is het tijd voor een nieuwe impuls: piemeltrekken van een speciaal gedode en geprepareerde ganstrekker (of jager, of …).
  Kijken hoe stoer dat is.

 7. In België zijn er bij mijn weten ook nog gemeentes waar dit gebeurt…..ongelooflijk…

  • Aangeven aan de bevoegde Belgische minister, Weyts (dierenwelzijn). Misschien kan hij de ‘bird brain’ helden een fikse boete opleggen ook (dat moet helpen…).

 8. Nelly Het Hart zegt:

  Alle tradities waar dieren misbruikt worden moeten acuut afgeschaft worden.

 9. Gecorrigeerde tekst, graag deze plaatsen, sorry:

  Wat een zielige mannetjes zijn dat toch die zich op deze manier willen “vermaken”.
  En wat een slappeling is die burgemeester. Maar hij is waarschijnlijk bang dat het hem veel steun zal kosten wanneer hij geen vergunning geeft, dus laat hij ze maar hun gang gaan.
  Maar hoe kan een burgemeester een vergunning afgeven voor iets wat verboden is?
  Dat kan dus officieel niet.

 10. Lana Vegana zegt:

  Ziek!! >:(

 11. Anneke Dingemans zegt:

  Een ziekelijke traditie die direct gestopt moet worden!!