De discussie over plasticvervuiling wordt verhitter, nadat beelden openbaar werden waarop te zien is hoe ijsbeerjongen vrolijk met plasticafval spelen. Dat het plasticprobleem ook het natuurschoon van Alaska heeft bereikt, raakt bij velen een gevoelige snaar. De vraag reist hoe lang het nog moet duren voordat we daadkrachtig in actie komen tegen dit wereldwijde probleem.

ijsberen
IJsberen spelen gevaarlijk spel met plastic in Alaska

Foto’s tonen twee jonge ijsbeertjes, een speels potje touwtrekken in volle gang… Het klinkt onschuldig en vertederend, maar niets is minder waar. Het ’touw’ dat ze in hun bek klemmen is een stuk plastic dat de ijsbeertjes vonden op een afgelegen strand in Alaska en hun spel werd op de gevoelige plaat vastgelegd in een kale rivierbedding op een moment dat daar eigenlijk al sneeuw en ijs had moeten liggen. De beelden schokten veel kijkers.

Volgens fotograaf Danny Sullivan laten zijn foto’s, die eerder dit jaar werden genomen in Kaktovik in Alaska, het effect zien dat plasticvervuiling heeft op de lokale natuur en de wilde dieren die daarin leven. Zelfs de afgelegen wildernis van Alaska heeft er niet aan kunnen ontkomen.

Sullivan denkt dat klimaatverandering ook een rol speelt als het gaat om de mate waarin afval bereikbaar is voor de ijsberen:

“In voorgaande jaren lag hier in oktober al een dik pak sneeuw en hadden ze niet de kans gehad om bij het plastic te komen. Dat zou dan al verborgen hebben gelegen onder de sneeuw.”

Dat de winter nu alsnog is ingezet, is volgens Sullivan maar een schrale troost. Het plastic had daar in de eerste plaats niet moeten liggen. Het laat echter zien hoe groot de effecten van ons handelen zijn op onze leefomgeving; het bewuste stuk plastic had werkelijk overal vandaan kunnen komen, meedrijvend op het water. Nu bestaat er een grote kans dat een van de jonge beren het heeft ingeslikt, want ijsberen zijn van nature nieuwsgierig en het onderzoeken van nieuwe dingen gebeurt meestal met de mond.

https://www.facebook.com/wingsforanimals/posts/3813038408722021?__xts__[0]=68.ARBdr135lQJ2LzsXagRSezkoqhwRABUajtUmsUWtT-qZJ7jhW4lIJj8l4n3HlapqerxARBakclyZFjtWYb-xp3UWzh1Exo0q3fdnDKycuomkFamMrtltq8zcxxRmqYozWIgnhzbHYDcQLExPnndhWmS5S_5ki47JI-Dgr7Np0bPJpnVny_etU-noiFnw2v17Bt03bN8SpBVTuk68LHelo_iIljYh77QJkPb9QbpTqVDIpi_uEdeU8_Fwvp1vLrHnpLobEdkjWys3K8dlYvuTBPBl4kYVB1REA548xQ51jg7NGpd8t7-_39yI9woWm_FhGS2JIChhBqkLwU5YRG-eTEp4Iw&__tn__=-R

Fatale gevolgen voor plastic in dieet

Het vermoeden van Sullivan wordt gesterkt door recent onderzoek, waarin Russische onderzoekers waarschuwden voor de gevaren van plastic in het dieet van ijsberen.
De beren worden gedwongen om op land op zoek te gaan naar voedsel, nu hun gebruikelijke leefgebied -zee-ijs- ernsting wordt aangetast door de klimaatverandering. De dieren komen daardoor steeds vaker in contact met mensen, en beelden van opportunistische beren die door steden in Siberië dwalen en afvalcontainers afstruinen, haalden dit jaar wereldwijd de krantenkoppen.

Doordat de ijsberen zo dicht bij de bewoonde wereld kwamen, waren onderzoekers in staat om de inhoud van de darmen en de uitwerpselen van ijsberen die uit afvalbakken eten te onderzoeken, zegt Ivan Mizin, plaatsvervangend directeur van het Russische Arctische nationaal park. De resultaten van het onderzoek waren schokkend. Mizin:

“Wanneer ijsberen stortplaatsen bezoeken, bestaat soms tot wel 25% van hun maaginhoud en uitwerpselen uit verschillende soorten plastic afval.”

Hij voegt daaraan toe dat de dieren langzaam beginnen te sterven, wanneer het plasticpercentage boven een bepaalde hoeveelheid komt. Dat maakt het risico dat plastic beren doodt reëel.

Ook zeeafval vormt een gevaar en is, ondanks dat het in het poolgebied een minder groot probleem is dan in sommige tropische gebieden en gebieden met een gematigd klimaat, ook een belangrijke doodsoorzaak onder veel arctische vogels en zeezoogdieren. Die krijgen het plastic binnen of raken er in verstrikt.

Alternatieven voor plastic nog niet de standaard

Fotograaf Sullivan wordt er triest van om te zien hoe vaak hij afval tegenkomt op zelfs de meest afgelegen en mooie plekken:

“Dit is wat wij de planeet hebben aangedaan. En ondanks dat we de macht hebben om er verandering in te brengen, […] zijn plasticvervangers nog niet de standaard en bedrijven doen niet genoeg om dit te veranderen.”

Sullivan hoopt dat zijn foto’s mensen kunnen wakker schudden, want het is volgens hem noodzakelijk dat we veranderingen aanbrengen in de manier waarop we dingen doen:

“Plastic afval mag nergens een plaats hebben, en al zeker niet in natuur hubs als Alaska.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks