Albatros Wisdom en haar partner Akeakamai zijn weer samen op Midway eiland, in de noordelijke Pacifische Oceaan. Midway Atoll National Wildlife Refuge huisvest ’s werelds grootste albatroskolonie, waar tevens ’s werelds oudste geringde vogel Wisdom sinds zeker 35 jaar haar eieren legt en samen met haar vaste partner de kuikens grootbrengt. Wisdom is inmiddels 69 jaar, al kan het een jaar meer of minder zijn.

albatros Wisdom
Albatros Wisdom (2016) | Foto: screenshot video

Ieder jaar wordt Wisdom (vertaald: Wijsheid) op de voet gevolgd. Leeft ze nog? Komt ze weer naar Midway om te broeden? En is alles goed met haar partner Akeakamai? Dit jaar kon relatief laat in het seizoen antwoord gegeven worden op al deze vragen, want op 9 december waren beide vogels weer samen op het eiland. Wisdom arriveerde eerder dan Akeakamai, die kennelijk nog wat boodschappen moest doen onderweg.
.

.
Volgens de overlevering is albatros Wisdom geboren in of rond 1951. Wel is zeker dat ze sinds 1956 is geringd en wordt gevolgd door wetenschappers. Albatrossen gaan een relatie aan voor het leven en als alles meezit leggen ze 1 ei per broedseizoen. Meestal zijn ze echter al in november op Midway en daarom wordt vermoed dat ze misschien een ’tussenjaar’ nemen. Vanwege de hoge leeftijd van Wisdom wordt aangenomen dat ze ergens in haar leven de keuze moest maken voor een nieuwe partner.

albatros Wisdom
Wisdom met kuiken | Foto: publiek domein

Onderstaande beelden van Wisdom werden gefilmd in 2017:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Toch zegt de vertraging in de aankomst op Midway niet alles, want begin dit jaar konden we pas in februari melden dat ze weer moeder was geworden, terwijl het ei in december was gelegd. We houden dus hoop en rekenen erop deze twee bijzondere vogels opnieuw een prachtig albatrosje op de wereld zetten. En vergeet niet dat wijsheid met de jaren komt, dus wat zal Wisdom een geweldige verhalen hebben voor haar kuiken. We zijn bijna jaloers…
.

  • Lees ook:

#GNvdD: ’s Werelds oudste albatros Wisdom is weer moeder

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel