Wisdom, een laysanalbatros en de oudste bekende geringde wilde vogel ter wereld, heeft in december opnieuw een ei gelegd dat begin februari is uitgekomen. Daarmee is de in 1951 geboren Wisdom opnieuw moeder geworden. De vogel heeft in haar leven, voor zover bekend, al 36 kuikens grootgebracht.

Wisdom
Wisdom is weer moeder! | Foto: screenshot video U.S. Fish and Wildlife Service/YouTube

Het nest van Wisdom (vertaald Wijsheid) en haar kuiken is te vinden in het beschermde natuurgebied Midway Atoll National Wildlife Refuge, op het gelijknamige eiland Midway, een atol in de noordelijke Stille Oceaan.

Vaste partner

Wisdom en haar vaste partner Akeakamai brachten ongeveer twee maanden door met het bebroeden van het ei tot het succesvol uitkwam. Nu zullen ze het kuiken gaan opvoeden, dat vijf tot zes maanden nodig heeft voordat het het eiland verlaat om naar zee te vliegen. Dit proces kost zoveel tijd en energie dat de meeste laysanalbatrossen niet ieder jaar een ei kunnen leggen. Maar dit broedseizoen is het gelukkig weer raak:

Tijdens de eerste jaren van hun leven zijn albatrossen alleen boven zee te vinden. Gedurende hun hele leven zijn ze 90 procent van de tijd in de lucht. Rond hun vijfde levensjaar keren de nog jonge laysanalbatrossen terug naar hun thuiskolonie en beginnen ze tijdens het broedseizoen met het zoeken naar een partner, een proces dat jaren kan duren.

Gedurende het broedseizoen is de jonge albatros overal op het eiland te vinden, druk bezig met uitgebreide vrijage-dansen en tientallen geritualiseerde bewegingen als onderdeel van de balts. En wanneer ze na lang zoeken die ene speciale vogel vinden blijft het paar voor de rest van hun leven samen, tot de dood ze scheidt.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Belangrijk

In onderstaande Engelstalige video van de U.S. Fish and Wildlife Service wordt meer verteld over haar leven en uitgelegd waarom laysanalbatros Wisdom zo belangrijk is voor de soort, die volgens de IUCN de status ‘gevoelig’ heeft. En daarom telt ieder kuiken:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel