De douane heeft woensdag zes pups van vijfenhalve week in een auto aangetroffen op de A30 bij Gildehaus, Duitsland. De inzittenden waren een week in Nederland geweest.

douane
De Duitse douane trof 6 te jonge pups aan in een auto vanuit Nederland (foto ter illustratie) | © Ed Oswalt on Foter.com / CC BY-NC

De 37-jarige bijrijder had een van de pups op schoot. Bij controle van de kofferbak vonden de douaniers de andere vijf hondjes. De inzittenden van de auto gaven aan dat zij een week op vakantie waren geweest in Amsterdam. Daar zouden ze de pups op een markt hebben gekocht, voor 300 euro per dier. Het zou volgens de inzittenden gaan om Amerikaanse Staffordshire terriërs van vijfenhalve week.

Een koopovereenkomst was niet voorhanden, en andere documenten, zoals een EU-hondenpaspoort, evenmin. Daarop bracht de douane de veterinaire dienst op de hoogte. Deze bepaalde dat de pups naar een hondenopvang gebracht moesten worden, alwaar een dierenarts de gezondheid van de dieren zou onderzoeken en ze de verplichte entingen geven.

De inzittenden mochten doorrijden en hebben de mogelijkheid de hondjes op te halen, mits ze binnen een bepaalde termijn de verplichte documenten kunnen overleggen. Daarnaast moeten ze het bedrag van zo’n 6.000 euro betalen voor de kosten van de entingen, de opvang en verzorging van de pups.

Reizen met pups:
Het invoeren van en reizen met pups die jonger zijn dan 15 weken is verboden. Pups mogen alleen met een geldige hondsdolheidenting (rabiësvaccinatie) Duitsland inreizen.

Bron: Kreiszeitung ©Animals Today Linda Bolhaar