Uit een onderzoek uit het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences is gebleken dat door de aanwezigheid van roofdieren de biodiversiteit wordt gestimuleerd.

In het onderzoek werden twee verschillende soorten kevers bij elkaar gezet. In een situatie met een sluipwesp en in een situatie zonder sluipwesp. In het onderzoek waar er geen sluipwesp was geïntroduceerd stierf één van de twee soorten kevers binnen 20 weken uit. Bij het onderzoek met sluipwesp leefden beide keversoorten naast elkaar zolang het onderzoek duurde (118 weken).
De populaties van beide kevers fluctueerden en de sluipwesp reageerde hierop door de kevers te infecteren die in overvloed waren, waardoor de andere soort kever weer kon herstellen. Zonder roofdieren is één soort sterker in het vergaren van voedsel en leefruimte. Die ene soort onderdrukte en overmeesterde uiteindelijk de ander, waardoor deze uitstierf.
Volgens de onderzoekers is dit onderzoek ook toe te passen op grotere soorten.
Bron ©PiepVandaag Nynke van Dijk
Strijd mee tegen dierenleed!
Gerelateerde berichten
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Check ons op Instagram
Hier geeft de NVWA toch echt aan dat aanwezigheid van angstige honden een reden is om te handhaven. Beter laat dan nooit...
Dierwelzijn is meer dan alleen de fysieke gezondheid van een dier. Blijft voor mij een raadsel waarom ze niet ingrepen toen er bijna 1000 honden zaten....
Een wonder: vermiste pup Luca na 5,5 jaar terecht - Omroep Gelderland
Mede mogelijk gemaakt door de #veeindustrie Wanneer dringt het door? Onze omgang met dieren is desastreus voor dieren de planeet en onszelf!
Social Media