Wederom is een paard ernstig mishandeld, dit keer in Wanneperveen in Overijssel. Wout Liezen trof zijn merrie Charming afgelopen zondagochtend mishandeld aan in het weiland aan de Veneweg.

paardendeken
Foto (illustratief): Angelique Lagarde/Animals Today

Wout Liezen deed dit weekend een afgrijselijke ontdekking:

“Toen ik het weiland in kwam ontdekte ik een flinke jaap aan de achterkant van het paard. Zo’n veertig centimeter lang en zes centimeter diep, ik heb direct de politie en de dierenarts gebeld. Hier is een maniak aan het werk geweest.”

Machteloos
Een dierenarts heeft het paard behandeld en bevestigd dat de wond veroorzaakt moet zijn door een mes. Liezen:

“Het paard is goed behandeld door de dierenarts, het krijgt pijnstillers en ontstekingsremmers. Dat komt er wel weer bovenop. Maar die machteloosheid, je kunt niks doen om de paarden te beschermen. Binnen zetten in de zomer is geen optie.”

Ook de politie gaat ervan uit dat de verwondingen van het dier door een mens zijn toegedaan. Politiewoordvoerder Frank Brouwer:

“Het paard had letsel waarvan de experts zeggen dat het om mishandeling gaat. We hebben gisteren een getuigenoproep geplaatst, in de hoop dat mensen die iets gezien of gehoord hebben, zich bij ons melden.”

De mishandeling is tussen zaterdagmiddag 16.30 uur en zondagochtend 11.30 uur gebeurd ter hoogte van onderstaande foto, aan de rand van Wanneperveen:

Wanneperveen
De Veneweg bij Wanneperveen | Foto: screenshot bericht Berta Liezen op Facebook

Verstand van paarden
Liezen denkt dat de persoon die dit gedaan heeft ook enig verstand van paarden moet hebben:

“Charming is een ‘leasepaard’. Ik heb haar geleasd van een bedrijf uit Brabant, ze staat hier om een moederloos veulen op te voeden. De andere zes paarden die hier in het weiland staan, hebben zelf veulens of zijn drachtig. Zodra je in de buurt van de achterkant van zo’n paard komt, gaan ze trappen. Dus deze maniak heeft net het meest tamme paard uitgekozen.”

Bij Liezen zit de angst er inmiddels goed in:

“En niet alleen bij mij, maar ook bij anderen in de buurt. Want je kunt niks doen om de dieren te beschermen. Maar de sociale controle is wel heel groot nu, zodra er iets gebeurt staat het in onze groepsapp. Maarja, als iemand midden in de nacht het weiland in loopt, dan doe je daar niks tegen.”  Het is de eerste keer dat Liezen zoiets overkomt. ,,Je hoort het wel vaker, op andere plekken in het land. Maar hier in de regio eigenlijk nooit, dit is volgens mij de eerste keer.”

De foto’s van de mishandelde merrie zijn op sociale media inmiddels honderden keren gedeeld (klik op de foto om naar het Facebookbericht van Berta Liezen te gaan, de dochter van Wout).

Foto: screenshot bericht Berta Liezen op Facebook

Oproep
Mensen die iets hebben gezien of andere informatie hebben over deze (of andere) paardenmishandelingen worden dringend gevraagd contact op te nemen met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Dierenpolitie: 144

Mocht je naar aanleiding van deze of andere paardenmishandelingen contact willen opnemen met de redactie van Animals Today dan kan dat via: redactie@animalstoday.nl.

Bron: AD ©AnimalsToday.nl