Ook in Nederlandse slachthuizen komen met grote regelmaat horrorpraktijken voor, vergelijkbaar met die in het Belgische slachthuis in Tielt. Dat blijkt uit voorbeelden die RTL nieuws heeft gehaald uit rapportages van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zo zijn er meldingen over varkens die levend gekookt worden en kalveren die tegenspartelen bij het villen.

Nederlandse slachthuizen
In Nederlandse slachthuizen komen horrorpraktijken voor vergelijkbaar met die in het Belgische slachthuis in Tielt | Foto: Animal Rights

Bij het eerste voorbeeld dat is aangehaald wordt er in een nog levend schaap gesneden. Het dier is eerst onverdoofd de keel doorgesneden waarna de slachter de huid van de achterpoot van het dier begint los te snijden. Het schaap is echter nog bij bewustzijn en beweegt zijn poot. De NVWA-inspecteur geeft aan dat de slachter moet stoppen met het dier verder te villen.

De inspecteur ziet dat dezelfde slachter wat later opnieuw in schapen snijdt die nog bij bewustzijn zijn. Het bedrijf krijgt uiteindelijk een boete van 2500 euro. Verder worden door de inspecteur bloedingen geconstateerd op de karkassen van de schapen die aan haken hangen. Dit duidt erop dat de dieren eerder aan hun vacht zijn opgetild, wat zorgt voor onderhuidse bloedingen. Hiervoor wordt wederom een boete van 1500 euro opgelegd.

Nederlandse slachthuizen
Foto: publiek domein

Levend gevild
Een ander voorbeeld uit het onderzoek is een kalf waar een slachter in snijdt, waarop het dier reageert. Het kalfje leeft dus nog. De NVWA inspecteur zegt dat de slachter moet stoppen en deze geeft aan dat dit ‘niet nog eens gaat gebeuren’. Enige tijd later ziet de inspecteur echter dat de slachter wederom in een kalf aan het snijden is dat nog beweegt.

Ondanks de duidelijke tekenen van het nog in leven zijn van dit dier gaat de slachter gewoon door en snijdt de huid van de kop van het kalf af. Als de slachter de klauwen van het kalf wil afknippen grijpt de NVWA inspecteur weer in. Volgens de inspecteur was de slachter er bewust op uit om te vroeg door te gaan met het slachtproces. In het rapport opgemaakt door de inspecteur wordt beschreven dat het dier pijn en extra leed is aangedaan. Het bedrijf krijgt hiervoor een boete van 1500 euro.

Nederlandse slachthuizen
Foto: publiek domein

Levend gekookt
Een volgend voorbeeld dat wordt aangehaald gaat over het feit dat een inspecteur van de NVWA constateert dat de helft van de varkens die net zijn verdoofd en al dood hadden moeten zijn nog naar adem hapt. Medewerkers van het slachthuis zien dat het dier nog trapbewegingen maakt – en dus nog leeft – maar grijpen niet in.

Ook zouden de toestanden, zoals bleek uit de beelden van Animal Rights in Belgische slachthuizen waar levende varkens in kokend water worden gedumpt, hier net zo goed voorkomen. Varkens hangen aan hun achterpoten en worden zo een waterbad van 60 graden ingetakeld om de haren en het vuil los te weken. Een inspecteur ziet 4 levende  varkens het hete bad in gaan. De beesten trappen met hun poten en proberen uit alle macht boven water te blijven. Omdat het niet de eerste keer is dat dit bij dit bedrijf is waargenomen wordt een boete van 4000 euro opgelegd.

Nederlandse slachthuizen
Foto: ©AnimalsToday.nl

Bij een ander bedrijf ziet de inspecteur hetzelfde gebeuren. Een varken dat zich nog probeert op te richten wordt vervolgens door de ijzeren buizenconstructie helemaal onder water geduwd en verdrinkt. De conclusie van de inspecteur is dat het varken ernstig lijden is toegebracht. Meer varkens zijn levend onderweg naar het bloedhete water en de inspecteur ziet dat nog de dieren naar adem happen. Het bedrijf krijgt uiteindelijk een boete opgelegd van 4500 euro. Een verhoogd bedrag omdat ook bij dit bedrijf eerder misstanden werden geconstateerd.

Snijden
Het volgende voorbeeld gaat over een slachter die onverdoofd probeert een kalf de keel door te snijden. De inspecteur van de NVWA meldt hierover:

“Ik zag dat na fixeren de medewerker vier keer moest snijden voordat hij de volledige hals van het kalf had doorgesneden. Tijdens dit snijden maakte het kalf duidelijke bewegingen met hoofd en poten.”

Omdat deze zelfde inspecteur de week ervoor gezien heeft dat precies hetzelfde gebeurde krijgt het bedrijf een boete van 2500 euro. Overigens blijkt uit meerdere onderzoeken dat  bij het onverdoofd slachten van runderen bijna altijd meer dan 1 halssnede nodig is om de hals door te snijden.

slachthuis
Bij het onverdoofd slachten van runderen is bijna altijd meer dan 1 halssnede nodig | Foto: screenshot video Animals Today/Vimeo

Scherp voorwerp
Bij een ander voorbeeld ziet een inspecteur van de NVWA dat een medewerker van een slachthuis een dier op een zeer gevoelige plek op het lichaam prikt met een scherp voorwerp. Dit zorgde voor lijden. Het dier werd daarop naar de slachtplaats gesleept en dat is niet toegestaan; het dier had ter plekken moeten worden gedood. Een boete van 5000 euro is de straf die het bedrijf krijgt opgelegd.

Verder zijn er dieren met ontstekingen aan hun poten aangetroffen en andere lichamelijke problemen. Deze dieren hadden nooit naar het slachthuis vervoerd mogen worden. Omdat ook dit bedrijf eerder in de fout ging kreeg het een boete van 4000 euro opgelegd.

‘Tekortkomingen’
Toen vorig jaar bekend werd dat er in het Belgische Tielt vreselijke misstanden voorkwamen in het slachthuis reageerde toenmalig staatssecretaris Van Dam nog als volgt:

“Er zijn wel tekortkomingen, maar we hebben geen aanwijzingen dat zoiets wat in België is gebeurd ook in Nederland zou gebeuren.”

Dus wel.

Bron: RTL Nieuws ©AnimalsToday.nl