Er is onrust bij paardenrusthuis de Wildtshof in Uddel nu er plannen zijn om een groot vreugdevuur  vlak naast de paarden te organiseren tijdens de jaarwisseling. Als de gemeente Apeldoorn vergunning verleent zijn de gevolgen, voor de 70 bejaarde paarden, niet te overzien aldus Kelly Jeferson, medewerker bij de opvang.

paardenrusthuis
Plannen voor vreugdevuur naast paardenrusthuis zorgen voor onrust | Foto: Pixabay

In de gemeente Uddel is eerder commotie geweest rond vreugdevuren. In 2009 ontstonden er zelfs schermutselingen toen jongeren wilden voorkomen dat het vuur werd geblust en daarom met bierflesjes de aanwezige brandweer en politie bekogelden. Daarop gaf de gemeente geen toestemming meer voor een vreugdevuur in de bebouwde kom maar daarbuiten zoals vorig jaar aan de Harderwijkerweg vlakbij paardenopvang Wildtshof.

Toevallig hoorde Jeferson dat de brandweer en de politie voor het feest van dit jaar niet alleen hebben gekeken naar de locatie van vorig jaar maar ook naar een locatie die zelfs nog dichter in de vuurt van het paardenrusthuis ligt, aan de Staverhul. Dat is volgens Jeferson helemaal een ramp. “Aan de achterkant van de stal zijn de weilanden waar de paarden verblijven. Daar kijken ze recht op het vuur uit. Paarden zijn vluchtdieren. Vuur en rook, dat leidt tot paniek’’, aldus Jefferson.

“We kunnen ze niet de hele nacht op stal zetten, die is daar niet op berekend.’’

Daarbij ligt er nog een gevaar op de loer en dat is het feit dat de Wildtshof een hooi- en stro-opslag heeft. Als een vonk overslaat zijn de gevolgen niet te overzien.

“We hebben de gemeente om opheldering gevraagd en die bevestigde dat dit een van de mogelijke locaties is, maar de vergunning is nog niet verleend, zodat we geen bezwaar kunnen maken.’’

Het is helemaal bizar dat de gemeente dit überhaupt in overweging neemt terwijl in oktober van dit jaar uit bezorgdheid voor de paarden bij de gemeente werd gevraagd om rond het rusthuis een vuurwerkvrije zone in te stellen.

De Partij voor de Dieren in Apeldoorn heeft wethouder Jeroen Joon inmiddels om opheldering gevraagd:

“We willen eerst weten of de gemeente de vergunning voor die plek inderdaad wil verlenen. Als dat voornemen er is, willen we dat daar van af wordt gezien.’’

Met de ervaringen met de vreugdevuren in Scheveningen is het überhaupt de vraag of het nog wel van deze tijd is om vreugdevuren toe te staan,”nota bene zo vlakbij Natura 2000-gebied”, aldus Maaike Moulein gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren in Apeldoorn.

Bron:

©AnimalsToday.nl