In Zuid-Australië zijn meer dan 60 vogels letterlijk uit de lucht komen vallen in een mogelijke vergiftigingszaak. Het gaat om twee soorten van de Corella kaketoe, een inheemse soort in Australië. De meeste vogels waren Oostelijke langsnavelkaketoes, een beschermde vogelsoort. De dieren werden vorige week meer dood dan levend gevonden bij een sportveld in Adelaide. De overheid is een onderzoek gestart.

kaketoes
In Australie zijn tientallen vogels, waaronder langsnavelkaketoes, uit de lucht gevallen. Zeer waarschijnlijk zijn ze vergiftigd | H.A.S PhotoDesigns~Heart+Soul~ Flickr via Compfight cc

Volgens Sarah King, oprichter van de vogelopvang Casper’s Bird Rescue, trof een van haar medewerkers ter plaatse een vreselijk tafereel aan.

“Het leek wel een scene uit een horrorfilm. Ze vielen letterlijk uit de lucht en uit de bomen. De vogels konden niet meer vliegen en lagen op de grond te jammeren van de pijn. Sommige vogels bloedden uit hun bek, waardoor wij gelijk aan vergiftiging moesten denken.”

De vogels in nood werden gelijk naar twee dierenartsen gebracht, maar waren niet meer te redden. Maar liefst 57 van de vogels waren Oostelijke langsnavelkaketoes, een beschermde soort. Ook werd er een aantal naaktoogkaketoes gevonden. De dood van de dieren wordt onderzocht door de overheid. Het ministerie van Milieu en Water zegt dat de doodsoorzaak nog niet bevestigd kan worden en dat er testen worden gedaan op mogelijke ziekten en vergiftiging, die een aantal weken zullen gaan duren. Een van de dierenartsen die de vogels heeft gezien, Trudy Seidel, vertelde de Australische publieke omroep dat het “meer dan waarschijnlijk” is dat de vogels zijn vergiftigd.

Massale vergassing

De Oostelijke langsnavelkaketoe is een beschermde soort en het doden van deze dieren is strafbaar en kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf. De Naaktoogkaketoe daarentegen lijkt vogelvrij in Zuid-Australië. In maart dit jaar riep de lokale overheid op om deze kaketoes massaal te vergassen, omdat ze worden beschuldigd van het beschadigen van de oogst en het knabbelen aan de straatverlichting. Dit stuitte uiteraard ook op veel verzet.

Volgens Gisela Kaplan, expert op het gebied van dierlijk gedrag aan de Universiteit van New England, is het voorstel van de lokale overheid wreed en onwetend. Zo’n massale slachting kan volgens professor Kaplan leiden tot het verdwijnen van de vogelsoort uit Zuid-Australië. Bovendien is het aantal vogels volgens haar niet toegenomen, maar zijn de vogels door de droogte meer in zwermen gaan leven.

“Deze grote zwermen representeren niet een teveel van de soort, maar veel inlandse kaketoes zijn bij elkaar gekomen in een wanhopige poging om in leven te blijven. Macho maatregelen als het afschieten of vergassen hebben een kortetermijneffect. Dit probleem kan het beste worden opgelost met natuurlijke maatregelen.”

Over deze natuurlijke methoden – zoals het inzetten van roofvogels, zoals slechtvalken – adviseert professor Kaplan inmiddels de lokale overheid.

Volgens Sarah King van de vogelopvang is de dood van de waarschijnlijk vergiftigde kaketoes in Adelaide gruwelijk geweest.

“Het lijden is enorm. Het gif duurt weken voordat het werkt en het begint met interne bloedingen. Het is een afschuwelijke, langzame dood. Belangrijk is te benadrukken dat het grootste deel van de gevonden dieren van de beschermde soort is, de Oostelijke langsnavelkaketoe. Slechts drie vogels waren van de onbeschermde soort. Dit is niet hoe je een probleem oplost, het is bovendien verboden.”

King hoopt dat als blijkt dat de vogels zijn vergiftigd, het toxicologisch rapport uitwijst waar het gif vandaan komt. Mensen zijn namelijk verplicht te registreren waar ze hun gif kopen.

Bronnen: