Vorige week heeft de rechter in Engeland drie mannen van 29, 36 en 42 jaar oud veroordeeld tot een taakstraf van ieder 180 uur voor het gebruiken van een levende rat als kanonskogel.

rat
Drie Engelsmannen veroordeeld voor gebruik rat als kanonskogel | Foto: Joanne  Goldby Flickr via Compfight cc

De door de drie mannen gepleegde dierenmishandeling kwam aan het licht toen er op Facebook een filmpje verscheen. Op het beeldmateriaal is te zien hoe de rat in een bandenwinkel met een tang aan zijn staart wordt opgetild, op zijn hoofd wordt geslagen met een metalen voorwerp om vervolgens gedwongen in een pvc-pijp te worden geduwd. De pijp was aangesloten op een luchtcompressor. Deze constructie tezamen vormde een zelfgemaakt kanon welke door de Engelsmannen is afgevuurd. De rat vloog als levende kanonskogel door de lucht over een naastliggend gebouw heen.

Na het verschijnen van de beelden op Facebook is veelvuldig contact opgenomen met de RSPCA door bezorgde burgers die naar aanleiding van het filmpje een onderzoek startte. Dit onderzoek leidde afgelopen maandag tot de veroordeling van de drie mannen die allen schuld hebben bekend tegenover de rechter. Naast een taakstraf van 180 uur draaien de mannen op voor de kosten en moeten zij een slachtoffertoeslag betalen.

De rat die het slachtoffer is geworden van deze gruwelijke daad van dierenmishandeling is nooit teruggevonden. Gemma Cooper, inspecteur bij de RSPCA laat weten:

“Dit is een afschuwelijke zaak waarbij de rat onnodig heeft geleden. Ondanks dat sommige mensen ratten zien als ongedierte worden zij in sommige gevallen nog steeds beschermd door de wet. Het zijn levende wezens die angst en pijn voelen. Deze mannen wisten precies wat zij deden toen zij de rat in de pijp stopte en de zelfgemaakte kanon afvuurde. We hebben de rat nooit gevonden, maar het is zeker dat hij extreem heeft geleden onder deze afgrijselijke daad.”

Bron: RSPCA ©AnimalsToday.nl Lianne Raat