De Indonesische Tomohon ‘Extreme’ Market in de provincie Noord-Sulawesi heeft de handel in honden- en kattenvlees officieel verboden. Hierdoor zullen de levens van duizenden dieren worden gespaard die anders doodgeknuppeld en verbrand worden voor menselijke consumptie.

Honden bestemd voor Tomohon Market
Honden bestemd voor Tomohon Market | Foto: screenshot video BenarNews/YouTube

Vijfentwintig honden en drie katten die levend werden aangetroffen in de slachthuizen die de markt bevoorraadden, werden gered door Humane Society International (HSI) als onderdeel van de overeenkomst. De dieren zijn naar een partneropvangcentrum in de buurt gebracht om daar een spoedeisende veterinaire behandeling en verzorging te krijgen totdat ze klaar zijn om een nieuw thuis te vinden.

Einde honden- en kattenvlees Tomohon Market

De laatste zes overgebleven honden- en kattenhandelaren ondertekenden de historische overeenkomst om alle handel, slachting en verkoop van honden en katten permanent te sluiten en te beëindigen. De overeenkomst zal ook het enorme aanvoernetwerk van honden- en kattendieven en – handelaren verstoren, dat betrokken is bij het slopende langeafstandstransport van de dieren over het hele eiland Sulawesi. De burgemeester van Tomohon, Caroll Senduk, ondertekende ook een verbod op alle toekomstige handel in honden- en kattenvlees op de markt, vanwege het grote risico op overdracht van hondsdolheid. Hiermee komt er een einde aan een van de meest schokkende en barbaarse praktijken op de beruchte markt.

Kat bestemd voor Tomohon Market
Kat bestemd voor Tomohon Market | Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

In onderstaande video reageren marktkooplui teleurgesteld op het verbod. Er wordt open gesproken over het ‘vergaren’ van de dieren in de provincie. Let op, schokkende beelden:
.

Doodgeknuppelde honden

De handel in hondenvlees is populair op Sulawesi. Uit onderzoek is gebleken dat er meer dan 130.000 honden per jaar worden geslacht op de markten. De Tomohon Extreme Market is de meest beruchte van allemaal. Naast levende en geslachte honden en katten worden er ook afgeslachte ratten, vleermuizen en pythons verkocht. De markt werd op een gegeven moment zelfs een toeristische attractie, als een gruwelijke bestemming die je gezien moet hebben. Dog Meat Free Indonesia kwam in protest en maakte hier een eind aan.

HSI maakte in maart dit jaar verontrustende beelden van de Tomohon markt. Op de beelden is te zien hoe honden in transportkooien wegkruipen en hijgen en hoe ze vervolgens bij hun nek naar buiten worden gerukt om doodgeknuppeld te worden. Rijen geblakerde honden- en kattenkarkassen worden tentoongesteld op de marktkraampjes, zoals in bovenstaande video zichtbaar is.

Hond wordt gedood op Tomohon Market
Hond wordt gedood op Tomohon Market | Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

Als een van de leden van de Dog Meat Free Indonesia coalitie heeft HSI de wrede handel in het noorden van Sulawesi de afgelopen zes jaar onder de aandacht gebracht, waaronder de allereerste gedetailleerde onthulling in 2017. Hierin was te zien hoe levende honden op hun hoofd werden geslagen en werden verbrand. HSI’s directeur van campagnes om een einde te maken aan de hondenvleeshandel, Lola Webber:

“Nu Tomohon Extreme Market honden- en kattenvleesvrij wordt, naast de permanente sluiting van de slachthuizen waar elke week honderden van deze dieren werden gedood, zal de impact enorm zijn en de handel stoppen voor het uitgebreide netwerk van handelaren, hondendieven en slachters. Noord-Sulawesi is het epicentrum van de wrede en gevaarlijke Indonesische handel in honden- en kattenvlees; de wreedheid is ongekend en de risico’s voor de volksgezondheid door open slacht en besmet vlees zijn enorm.”

.

Naast de afname van het aanbod van honden- en kattenvlees in deze stad, hoopt HSI dat dit verbod de druk op de regering zal verhogen om het enorme risico voor de volksgezondheid dat de nationale handel in honden- en kattenvlees met zich meebrengt, serieuzer te nemen. Het lokaal transport van hondenvlees tussen provincies naar dichtbevolkte steden maakt de kans op verspreiding van het dodelijke hondsdolheidsvirus groter.
.

Eerste Indonesische veroordeling voor handel in hondenvlees

Rabiës

Onderzoeken tonen aan dat er steeds meer bewijs is dat het slachten en eten van honden bijdraagt aan de overdracht van hondsdolheid (rabiës) en de blootstelling aan mensen. Er zijn honden met hondsdolheid aangetroffen op markten in heel Noord-Sulawesi, waaronder de Tomohon markt. Hondsdolheid komt in veel delen van Indonesië voor en is endemisch in acht van de 37 provincies, waaronder alle zes de provincies van Sulawesi. In de provincie Noord-Sulawesi is dan ook het hoogste aantal sterfgevallen onder mensen door hondsdolheid. Webber:

“Het is een enorme overwinning voor het dierenwelzijn en de openbare veiligheid dat er nooit meer honden en katten zullen worden doodgeknuppeld en verbrand op de markt van Tomohon. We hopen dat deze overeenkomst de norm zal worden voor andere markten en leiders om te volgen.”

.

Onderstaande video toont de werkelijke ’traditie’ waar de marktkooplui zo graag aan vasthouden. Opnieuw een waarschuwing voor schokkende beelden:
.

Vrachtwagens vol doodsbange honden

De honden en katten die gered zijn door HSI en de partnergroep Animal Friends Manado Indonesia (AFMI), herstellen nu in het opvangcentrum van AFMI, het enige opvangcentrum voor gezelschapsdieren in de provincie. De ernstig getraumatiseerde en uitgedroogde honden en katten kregen bij aankomst eerste hulp van een dierenarts en krijgen een liefdevol thuis naast de andere dieren die in het opvangcentrum zitten, totdat ze een thuis voor altijd hebben gevonden. Frank Delano van AFMI zegt:

“We zijn verheugd om onze nieuwe metgezellen in ons opvangcentrum te verwelkomen, waar ze nooit meer bang hoeven te zijn voor pijn en mishandeling. Met liefde en geduld zullen hun fysieke en mentale wonden helen van het trauma dat ze hebben ervaren in handen van de hondenvleeshandelaren. De vrachtwagens vol met honderden doodsbange honden en katten zijn bijna elke dag langs ons opvangcentrum gereden op weg naar de Tomohon markt. Het was een triest tafereel om mee te maken en we zijn zo blij dat we die vrachtwagens nooit meer zullen zien.”

Helaas hebben 3 honden het niet overleefd, zo is later bekendgemaakt. Zij waren er te slecht aan toe toen ze gered werden van de barbaarse Tomohon markt.

Bronnen:

#GNvdD: Wetsvoorstel Zuid-Korea om hondenvleesindustrie te verbieden

©AnimalsToday.nl Jane Sauer